Hvis du ikke er vant til å bruke seitan, anbefaler jeg deg å begynne nå. Seitan er «kjøtt» laget av gluten, proteindelen, fra hvete. Akkurat slik som tofu, er seitan nøytralt i smaken. Marinaden er derfor viktig, og her kommer min yndling; en herlig sur og søt marinade laget av sitron, persille, basilikum og hvitløk.
Av Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)
Jeg lager seitan av glutenmel som kan kjøpes på mange helsekostbutikker. Husk at glutenmel ikke er det samme som glutenFRITT-mel. Du kan lage «biffer» av seitan, eller, slik jeg gjør her, skjære den opp i biter. Perfekt å tre på grillspyd og legge på grillen.
4 porsjoner
Seitan:
5 dl glutenmel
1/2 ts bakepulver
Marinade:
2 dl sitronsaft
2 dl olivenolje
2 fedd hvitløk, hakket
1/2 dl rissirup eller agavesirup
1 ts fint havsalt
1 dl finhakket persille
2 dl finhakket basillikum
Begynn med å lage seitanen. Bland glutenmel og bakepulver i en bolle, og tilsett nok vann til å forme en klissete og fast deig. Hvis du ikke har jobbet med seitandeig før kan det være vanskelig å vite hva slags konsistens du ser etter. Deigen skal henge sammen, du skal kunne bruke hendene til å elte den, men ikke være tørr. Elt deigen ca 30 ganger. Legg et kjøkkenhåndkle over deigen, og la den hvile i 15 minutter.
Imsens koker du opp ca 2 liter vann i en stor kjele. Del seitanen i 2 deler og form hver del til runde, litt flate kaker. Legg de i det kokende vannet, og la de koke på svak varme i 30 minutter. Ta de opp fra vannet og la de avkjøles.
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær seitanen i biter og legg de i marinaden. La de stå slik i kjøleskapet i minimum 1 time, gjerne over natten.
Gjør klar grillen eller en tørr stekepanne. Grill eller stek seitanen i noen minutter til den får en gylden og sprø skorpe.