Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Julemiddag fra Resept – Hovedrett: Nøttestek

Nøttesteken fra Øystein Ohna – kokk på den legendariske restauranten Resept som holdt til i Stavanger – er din beste julaften verdig.

resept nøttestek-580×3701

FOTO: Nufsaid/Resept

50 g tørket steinsopp
200 g røde linser
1 stk aubergine
1 stk grønn squash
2 stk gulrøtter
3 stilker stangselleri
2 stk løk
200 g champingon
4 ss karripulver (madras curry)
400 g nøtter (vi bruker mandel, cashew og valnøtter)
4 ss BBQ saus (helst hjemmelaget)
6 ss hakket fersk persille
10 stk tørkede aprikoser
4 ss rismel
100-200 g brødsmuler
Kanskje litt vann

Eventuelt
10 stk rosenkål
En pakke/ porsjon butterdeig

Skyll og kok opp linsene i vann, ca. 2 cm over linsekanten (tar 10-20 min). Sil av vannet og avkjøl. Bløtlegg steinsoppen, helt dekket av vann (tar ca. 20 minutter før den er bløt). Kutt aubergine og squash i 1 cm terninger, spre på et fat og salt lett (for å trekke ut vannet – tar ca. 20 minutter). Kutt gulrot, selleri, løk og sopp veldig smått. Stek i pannen med karri-pulveret i ca. ti minutter. Spre og avkjøl. Hel av vannet på aubergine og squash og stek disse i ca. 10-15 min. Gjerne med litt hvitløk. Spre og avkjøl.

Kjør nøttene i food prosessor og hell i en bolle. Bland så inn linsene, finkuttet aprikos, kuttet steinsopp (vannet allerede helt av), gulrot- og auberginemiks, BBQ saus og persillen. Rør sammen og smak til med salt og pepper. Passe konsistens er en masse som sitter litt sammen. Bruk brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt, vann for å få den bløtere og rismel for en mer sammensatt masse. Ca. 120 g brødsmuler går gjerne med.

Ha over i en form og stek ved ca. 200 grader i 40-50 minutter. Den skal bli stiv oppå, og en tann-pirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

Hvis du vil, kan du rulle steken i butterdeig og steke den på ett brett i ovnen. Flere ferdig- lagde butterdeiger er fri for animalske ingredienser. Kjevle ut ca. 0,5 cm tykke plater, legg oppi den rå nøttemassen, legg noen blancherte rosenkål i sentrum av deigen og rull det hele sammen. I skjøten kan du bruke en blanding av litt vann og mel, så det hele holder sammen. Rullen skal være ca 8 cm i diameter. Stek i 45 minutter eller til butterdeigen er fin og gylden.

Oppskriften har også tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #3/2011.