Falafel er hurtigmat fra Midtøsten, og serveres på mange gatekjøkken i Norge. Falafeler er små frityrstekte boller laget av kikerter og deilig krydder, og serveres ofte i pitabrød med salat og hummus. Denne oppskriften er litt annerledes. Her brukes nemlig søtpotet, som gjør at deigen blir veldig enkel å trille ut. Istedenfor å frityrsteke bollene, stekes de i ovnen- som både gjør falafelene sunnene, og prosessen enklere. Disse falafelene smaker nydelig, og passer både til tapas og til tradisjonelt bruk, i pitabrød med grønnsaker.
Tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com).
Oppskriften har jeg funnet på 101 Cookbooks.
gir 18-26 falafeler (4-6 porsjoner)
2 medium store søtpoteter, tilsammen ca 700 g
1 1/2 ts tørket spiskummen
1 1/2 ts tørket koriander
2 små fedd hvitløk, finhakket
2 håndfuller fersk persille eller koriander, finhakket
juice fra en halv sitron
120 g kikertmel
fint havsalt og pepper
sesamfrø
Prikk søtpotetene med en gaffel, og bak de ved 200 grader, i 45-60 minutter, til de er møre helt gjennom. Avkjøl potetene, og fjern skallet. Bruk en gaffel, og mos potetene så det ikke er noen store biter igjen.
Bland søtpotet-mosen med resten av ingrediensene, bortsett fra sesamfrøene, i en bakebolle. Sett deigen i kjøleskapet i ca 1 time.
Bruk hendene, og trill ut små boller. Rull falafelene i sesamfrø.
Legg falafelene på et stekebrett med bakepapir, og stek de ved 200 grader i ca 15 minutter. Serveres varme eller kalde.