Dette er min nye favorittdressing! Kremet og tykk, perfekt både som dressing og dip, og med nydelig smak av ovnsristet hvitløk og timian. Dessuten er den full av sunt fett, E-vitamin og kalsium- takket være mandlene. Denne smaker fantastisk ved siden av grillmat, over en bakt potet, eller slik jeg spiser den her; over en salat med ovnsristede grønnsaker.
Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)
1 hel hvitløk (altså alle feddene)
olivenolje
2,5 dl mandler, bløtlagt i kaldt vann i 1-2 timer
2 dl vann
4 ss olivenolje
4 ss presset sitron
2 ss ferske timianblader
godt salt
Start med å ovnsriste hvitløken. Behold hvitløken hel, men skjær bort toppene på alle feddene, så du ser inn i «løk-kjøttet». Legg hvitløken på en bit aluminiumfolie, drypp litt olivenolje over, og brett folien igjen. Ovnsrist hvitløken ved 200 grader i 40-45 minutter. Feddene skal være gyldene og myke. Avkjøl.
Hell bort bløtevannet til mandlene, og skyll de godt i rent vann. Legg de i blenderen sammen med vann, olivenolje, sitron, timian og et godt dryss salt. Ta bort skallet til hvitløksfeddene, og legg de oppi blanderen også. Blend til du får en glatt, klumpfri dressing. Smak til med mer salt hvis det trengs.
Server med en gang, eller oppbevar den i kjøleskapet frem til servering.