Nydelig daal med kokosmelk! I denne gryten bruker jeg enten Puy linser eller Beluga linser -disse er litt mindre i størrelsen og passer utmerket i daal. Kokosmelken gir gryten en god og kremet konsistens, spesielt om gryten får koke litt ekstra lenge. Den trenger litt planlegging, men er utrolig enkel og krever ikke mange ingredienser (så lenge du allerede har litt krydder i kjøkkenskapet).
Denne gryten lager jeg nesten hver uke! Den er så god og mettende, for ikke å glemme at den inneholder en bra dose vitaminer og mineraler! Den er spesielt rik på B-vitaminer, jern, selen (en porsjon dekker faktisk hele dagsbehovet!), magnesium og kobber! Gryten kan fint fryses i porsjonspakker, for deretter å tines og varmes opp.
Gryten inneholder også en god mengde proteiner, med litt over 20 g per porsjon! Serveres med ris eller quinoa, gjerne også papadums, mangochutney (anbefales), Oatly iMat Fraiche (se HER) og/eller koriander. Papadums kan sammenlignes med flatbrød (men er laget av linser), og serves ofte til indisk mat.
Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)
Forberedelse
15 min
Tilberedning
1 time
Porsjoner
3
Ingredienser
2 fedd hvitløk
1 rød eller gul løk
400 g kokosmelk
2 bokser (800 g) hakkede tomater, gjerne cherry (det gir gryten en god sødme)
1 ts gurkemeie
2 ts garam masala
2 ts buljongpulver
1 ts chilipulver
2 dl linser, enten Puy linser eller Beluga linser (de er ganske små i størrelsen) (bløtlagt)
Serveringsforslag
Ris eller quinoa
Papadums
Mangochutney
Oatly iMat Fraiche
Koriander
Fremgangsmåte
Valgfritt: bløtlegg linser dagen i forveien. Dermed tar de kortere tid å koke.
Finhakk hvitløk og løk og stek gyllenbrunt i en stor gryte. Olje er ikke nødvendig, bruk evt. litt vann.
Tilsett de øvrige ingrediensene og la gryten småkoke i minst en time, gjerne lenger. Sjekk at linsene er myke.
Smak til med ekstra krydder om nødvendig. Server med ønsket tilbehør!