Saftige og litt spicy bokhvetespyd med bakte fargerike paprika og melkefri tzatziki. Spydene lager du av enten bokhvete eller brun ris, evt. begge deler. De er svært enkle å lage, men krever litt forarbeid. Både bokhvete og ris gir en fast konsistens med litt tyggemotstand, og passer dermed supert til alle former for burgere, vegetarboller og lignende. Det samme gjelder bygg -sjekk ut mine rødbeteburgere med byggryn. Tzatzikien lages enkelt av silken tofu, hvitløk, agurk og litt krydder og urter. God middag!
Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)
6 bokhvetespyd
Forberedelse
20 min
Tilberedning
1 t 10 min
Porsjoner
Til 2-3 personer
Ingredienser – Tzatziki
1 pk silken tofu (349 g)
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
En skvis sitron
En dæsj kaldpresset olivenolje (kan sløyfes)
En neve friske urter (f.eks. gressløk og persille)
½ agurk
Fremgangsmåte
Ha silken tofu, hvitløk, salt og pepper, sitron og kaldpresset olje i en blender eller food processor. Kjør til en jevn saus, med konsistens som rømme. Ha over i en bolle.
Finhakk urter og riv agurk på den groveste siden av rivjernet. Bruk et tørkepapir til å presse ut overflødig vann fra agurken. Tilsett urter og agurk i resten av blandingen. Rør godt.
Oppbevares i kjøleskap.
1 oppskrift gir ca. 3 porsjoner tzatziki (beregnet som tilbehør til middagsrett).
Silken tofu finner du på Meny og andre vellassosierte matbutikker og Asiabutikker.
Om du ikke liker smaken av tofu kan du evt. prøve Oatly iMat Fraiche. Fåes kjøpt på blant annet Meny og Kiwi.
Ingedienser – Bokhvetespyd
2 dl tørr bokhvete og/eller brun ris (jeg brukte 50/50) + 4 dl vann
Stekeolje (raps- eller olivenolje)
1 liten rødløk
3 fedd hvitløk
1 dl soltørket tomat*
Salt og pepper
½ ts chilipulver
2 ts paprikapulver
En god neve friske urter (f.eks. oregano, gressløk og persille)
6 trepinner
6 paprika (gjerne forskjellige farger)
Fremgangsmåte
Kok bokhvete og/eller brun ris som anvist på pakken. For enkelthetens skyld kokte jeg de sammen, selv om risen har lengre koketid. Det går helt fint.
Hakk rødløk og hvitløk i mindre biter. Ha litt olje i en stekepanne og stek løken til den er gyllen.
Ha løken, soltørket tomat, krydder, urter og kokt bokhvete/ris i en food processor og kjør til en jevn blanding, men med noen større biter av soltørket tomat og bokhvete/ris. Det skal ikke være helt mos, men litt tyggemotstand.
Bruk deretter hendene til å klemme bokhveteblandingen på trepinnene (se bildet). Legg de på en langpanne tildekket bakepapir. Pensle spydene med litt olje.
Paprika skjæres i to, fjern frøene. Legg de på langpannen sammen med spydene.
Stek bokhvetespydene og paprika i 40 minutter på 200 grader.
Server med tzatziki.
*Bruk helst ferdigmarinerte soltørkede tomater. Ikke bruk de som bader i olje (i så fall tørk de godt!). Om du bruker de som er helt tørre må de bløtlegges i kokende vann i 10 minutter, og deretter tørkes godt.