Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Du er i godt selskap!

Når du velger å spise vegetarisk av hensyn til dyrene, er du i godt selskap – fra gamle greske filosofer og nobelprisvinnere i litteratur til legendariske musikere, kunstnere og Hollywood-stjerner: I NOAHs Meatless-collage, inspirert av det kjente Beatles-coveret til Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, ser du et utvalg av berømte mennesker som har tatt et vegatarisk valg. Under følger et utvalg av norske kjendiser som støtter NOAHs vegetarkampanje!

Meatless bilde

“Når folk spør hvorfor jeg ikke spiser animalske produkter svarer jeg: Fordi de er usunne, og de er produkter av en voldelig industri. (…) Forestill deg å leve i et bur i mørket, ute av stand til å bevege deg, dag etter dag. Lidelsene til gårdsdyr er nesten hinsides vår fatteevne. De har ingen valgmuligheter, men det har du, og livene deres avhenger av det.”

Casey Affleck, skuespiller


“Jeg vil ikke spise noen med foreldre. “Du skal ikke slå ihjel” betyr akkurat det!”

Prince, musiker


“Når jeg ser bacon ser jeg en gris, og det er derfor jeg ikke kan spise det. Så enkelt er det. (…) Om slakterier hadde glassvegger ville alle vært vegetarianere.”

Paul McCartney, musiker

 

“Hvis du selv kunne føle eller se dyrenes lidelser, ville du ikke tvile. Ikke spis kjøtt.”

Kim Basinger, skuespiller

 

“Kjøttindustrien bruker flere hundre millioner dollar på å lyve til folk. Men ingen mengde falsk propaganda kan renvaske kjøttspising: Det er dårlig for helsen, katastrofalt for miljøet og et levende mareritt for dyrene.”

Chrissie Hynde , musiker, Pretenders)

 

“Jeg har aldri hatt noe ønske om å spise kjøtt. Som barn hadde jeg store problemer med det, fordi jeg forestilte meg hva jeg spiste og hva slags liv dyret hadde levd.”

Tobey Maguire, skuespiller

 

“Hver gang vi setter oss ned for å spise gjør vi et valg. Vær så snill, velg vegetarianisme. Gjør det for dyrene. Gjør det for miljøet, og gjør det for helsen din.”

Alec Baldwin, skuespiller

 

“Dyr fortjener respekt, omtanke og rettferdighet – ikke redsel, tortur og voldsom død. Jeg tror på å stå opp for dyrene hver gang jeg setter meg ned for å spise.”

James Cromwell, skuespiller

 

“Tusener av mennesker som sier de “elsker” dyr setter seg ned en eller to ganger om dagen for å nyte kjøttet fra skapninger som har blitt fullstendig berøvet alt som kunne gjort livene deres verdt å leve, og som har måttet utstå slakterienes grusomme lidelse og redsler.”

Jane Goodall, forsker

 

“Jeg er veganer og elsker dyr. Jeg lever etter mine verdier. Det er mye lidelse bak egg- og melkeprodukter også.”

Natalie Portman, skuespiller

 

”Kan De tenke Dem en kalv, en alminnelig rødsidet kalv. Har De sett den inn i øynene noen gang? Har De sett hvor dype de er og hvor gode de er innerst inne? Og dette vesenet med disse øynene, slår vi en dag brutalt i panne-brasken, stikker en kniv i halsen på det og spiser både blodmat og kjøtt av det… Vi er udyr, er vi. (…) Det er ikke nødvendig å drepe for å leve.”

Edvard Munch, maler

 

“Jeg føler at det ikke er nødvendig å gjøre noe annet levende vesen vondt eller skade det. Det er så mange andre ting vi kan spise. Jeg har aldri spist kjøtt i mitt liv, og jeg er 1,70 meter høy og svinner ikke akkurat bort.”

Joss Stone, sanger

 

“Å bli veganer er det absolutt beste jeg har gjort i mitt liv. Straks folk tilbringer tid med gårdsdyr på en kjærlig måte… en gris eller ku, en kylling eller en kalkun, ville de kanskje finne ut at de kan relatere seg til dem på samme måte som til hunder og katter. Folk tenker ikke egentlig på dem på den måten fordi de er på tallerkenen. Hvorfor skal de være mat når andre dyr er kjæledyr? Jeg ville aldri spise hundene mine.”

Alicia Silverstone , skuespiller

 

“Livet er fullt av valg, og for mange år siden valgte jeg å å bli vegetarianer, og det er et av de beste valgene jeg noen sinne har gjort.”

Forest Whitaker, skuespiller

 

“Ingenting vil gavne menneskelig helse og øke sjansene for overlevelse for livet på jorden så mye som utviklingen til en vegetarisk diett.”

Albert Einstein, nobelprisvinner i fysikk

 

“Så lenge mennesker massakrerer dyr vil de drepe hverandre. Sannelig, den som sår frø av mord og smerte kan ikke høste glede og kjærlighet.”

Pythagoras, filosof

 

”Dersom man virkelig og seriøst søker å leve et godt liv, vil det første man avstår fra alltid være bruken av animalsk føde, fordi bruken av det rett og slett er umoralsk, ettersom det involverer utøvelsen av en gjerning som er det motsatte av den moralske følelsen – drap.”

Leo Tolstoy, forfatter

 

“Jeg har vært veganer fra jeg var omkring 3 år gammel og involvert i dyrs rettigheter i årevis. Dyrs rettigheter er en del av mitt hverdagsliv.”

Joaquin Phoenix, skuespiller

 

”Dyrene i denne verden eksisterer for sin egen skyld. De er ikke skapt for mennesker mer enn svarte er skapt for hvite eller kvinner for menn.”

Alice Walker, forfatter

 

“Jeg sluttet å spise kjøtt for noen år siden. Helt siden jeg var liten har jeg elsket dyr… Om du fortalte meg at jeg aldri ville kunne synge igjen ville jeg sagt det var grusomt, men det er ikke livet mitt. Om du fortalte meg at jeg aldri ville kunne omgås dyr igjen, ville jeg rett og slett dø.”

Carrie Underwood, sanger

 

“Det ville være en misforståelse å idealisere tradisjonelt husdyrhold som standarden det industrielle husdyrholdet ikke når opp til: tradi-sjonelt husdyrhold er brutalt nok, bare i mindre skala. En bedre standard å dømme begge praksiser etter ville være den enkle standard for humanitet; er dette virkelig det beste mennesker er kapable til?”

J. M. Coetzee, nobelprisvinner i litteratur

 

“Kan du se et dyr inn i øynene og si til det: Min appetitt er viktigere enn din lidelse?”

Moby, musiker

 

“Etter at jeg besøkte slakteriene i Sør-Frankrike har jeg sluttet å spise kjøtt.”

Vincent van Gogh, maler

 

“Jeg har fra ung alder tatt avstand fra bruken av kjøtt, den tid vil komme når vi vil se på drap av dyr som vi nå ser på drap av mennesker.”

Leonardo da Vinci, kunstner og vitenskapsmann

 

 

Kjendiser som støtter NOAHs Vegetarkampanje

“Vegetarianere sparer livet til hundrevis av dyr hvert år og veganere sparer tusenvis fra et liv fylt med lidelse og en smertefull død. Hvis du har lyst til å være vegetarianer, men tror at du ikke kommer til å få nok protein eller at du blir for tynn… Det er mer enn nok protein i vegetariske produkter og det er i tillegg mye bedre for helsen din ettersom vegetariske mat ikke er fylt med kolestrol som du finner i animalske produkter.”

Georges Laraque, NHL-legende og ishockeyspiller

 

“Hvis man bare prøver, så finner man ut at det faktisk er veldig lett å kutte ut kjøtt! Hvis bare folk blir litt mer opplyst om hvordan kjøtt produseres, og at de innser at dyr er levende vesener som har følelser, som kan kjenne smerte, så tror jeg mange ville ha sluttet å spise kjøtt. “

Charlotte Thorstvedt, artist og modell

 

“Jeg har vært vegetarianer siden jeg var 14 år, etter å ha oppdaget hvor dårlig dyr behandles i husdyrindustrien. Jeg synes det er viktig å gå foran og inspirere, og støtter NOAH fordi de fremmer saker som fremdeles blir oversett av mange.”

Magnus Eliassen, artist og medlem i Sirkus Eliassen

 

“Jeg ble vegetarianer etter at min far tok over familiegården og startet kjøttproduksjon av sau. Jeg føler nå at jeg gjør noe bra både for dyr, miljø og min egen helse, og har aldri sett meg tilbake.”

Hanne Sørvaag, artist og produsent

 

“Hvordan man produserer egg er helt grusomt, hvordan man produserer kyllinger er noe av det verste. Og likevel blir produksjonen bare større og større. Men det handler jo om at folk ikke aner hvordan produksjonen er, og når de ser det blir de sjokkert over at det går an. Nesten alle mine venner har blitt veggiser. Jeg ser ikke noen grunn til å spise kjøtt i det hele tatt.”

Fam Irvoll, motedesigner

 

“Jeg vokste opp på gård – vi hadde alminnelig småbruk med sauer. Det verste med det var slaktetiden, det var helt forferdelig hver høst. Jeg kjente mange jevnaldrende barn som hadde det på samme måte, og som ikke spiste kjøtt siden på grunn av at de opplevde slaktingen på så nært hold med dyr de selv var glad i.”

Jostein Pedersen, programleder

 

“Jeg er vokst opp på en fjellgård. Jeg begynte å følge geitene inn i skogen da jeg var 5-6 år, jeg var gjetergutt gjennom hele oppveksten. Det var jeg som kjente geitene best. Og så ble det slaktedag. De dyrene jeg hadde passet på og blitt kjent med, var plutselig ikke der lenger. Men de var jo ikke bare et tall i en flokk, de var personlige dyr hver og en. Den ene dagen ser du en hoppende frisk geitekilling, den andre dagen henger den død på veggen. Sånn har det alltid vært. Men det stemmer ikke. I mitt hode er kjøtt best “live”.”

 Knut Bry, fotograf

 

“Det ville helt klart være en fordel om flere mennesker ble vegetarianere. Jeg er ikke vegetarianer selv ennå, men jeg burde kanskje bli det – både ut i fra dette med matforsyningen til verdens befolkning, og fordi kjøttindustrien innebærer til dels utbredte overgrep mot dyr, du kan til og med bruke ordet tortur.”

Jostein Gaarder, forfatter

 

“Vi ser at noen dyr spiser hverandre. Javel, men vi kan velge hva vi gjør.  Vi trenger ikke herme noen, vi kan bare velge – det er et svar som skjærer igjennom alle unnskyldinger for å spise kjøtt.  Jeg tenker mye på dette. Og jeg har ikke gitt opp! I hodet mitt er jeg vegetarianer, og jeg velger det ofte i praksis også. De som mener at dyr ikke har angst kan neppe ha sett nøye på dem. “

Tor Åge Bringsværd, forfatter

 

“Jeg er stolt over å være over 60 år og både føle meg bedre og se bedre ut enn noensinne! Jeg er ikke i tvil om at det er mitt hovedsaklig veganske kosthold gjennom over 30 år, som jeg kan takke for det.”

Lillian Muller, Helse & Fitness konsulent, tidligere modell

 

“Hvis du peker på et lam og forteller et barn ”den der skal vi spise etterpå”, er barnets umiddelbare reaksjon at de tror de voksne er blitt gale…”

Tove Nilsen, forfatter

 

“Jeg synes NOAH er ekstremt inspirerende og gir meg en følelse av at det nytter, og det er utrolig viktig for slike som meg som ikke jobber med det hele tiden – at vi kan se viktigheten av å komme med små drypp av engasjement av og til fordi vi ser at det har noe for seg, at det blir positive konsekvenser av det. Med dere som ankerfeste er det lettere å engasjere seg.”

Lise Myhre, tegneserieskaper (Nemi)

 

“Man ignorerer det som egentlig skjer, man vil ikke tenke på det og stenger det heller ute. Kjøttindustrien er så stor, og jeg føler at det er den industrien som i størst grad har lurt folk.”

Anine Stang, artist

 

“Jeg merker ofte at når jeg sier jeg ikke spiser kjøtt, så er det mange som sier “jeg spiser nesten ikke kjøtt jeg heller”. Når man spiser vegetarmat ute, sier folk ofte “jøss, hva er det du har fått, det ser så godt ut”, det virker som om de skulle ønske at de selv også var vegetarianere. Jeg tror det har veldig mye å si at folk har alternativer – at de lett kan se hva annet de kan velge som ikke innebærer utnytting av dyr.”

Thomas Robsham, filmskaper

 

“Jeg sluttet å spise kjøtt da jeg var 16 år. Det hadde sammenheng med at min onkel var garver – han reiste rundt og kjøpte huder fra slakterier. Uttrykket ´å hyle som en stukken gris´ forsto jeg plutselig hva betydde. Dyrene skjønte hva som foregikk, det er klart de skjønte det. Hele mitt hjerte sa til meg at jeg ikke orker å være med på dette, ikke orker å spise dyr. “

Monna Tandberg, skuespiller


“På Bodø Hard Core Festival serveres bare veganmat og det er dyrerettighetsplakater på veggene, og på Rockeklubben i Bodø er det standard å ha NOAH-løpesedler fremme.”

Kristoffer Magnus Nohr Unstad, musiker i Kråkesølv

 

“Jeg sluttet å spise kjøtt fordi jeg synes det er inhumant og urettferdig hvordan vi utnytter og dreper dyr. Det er bare å sette i gang og smake på soyaburgere og andre vegetariske produkter, og se at det smaker godt og at det går an å leve uten animalske produkter.”

Viktoria Winge, skuespiller

 

“Jeg velger ofte vegetarisk mat fordi den både er rik på vitaminer, mineraler og fiber, samtidig som det er svært lite mettet fett og kolesterol, som man finner i animalske produkter. For meg er det viktig å spise mat som gir meg energi til å gjøre det jeg har lyst til å gjøre! Å spise mer vegetarisk mat sparer også dyreliv og er et konkret bidrag til miljøet, noe som er essensielt hvis vi ønsker at framtidige generasjoner skal få nyte rene ressurser.”

Kjersti Buaas, snowboardkjører

 

“Måten vi dreper og utnytter dyr for mat er så feil på så mange måter. Det er snart på tide at folk skjønner at man kan leve sundt og spise godt uten å spise kjøtt. Jeg kan rett og slett ikke spise dyr fordi det for meg er feil å spise noe man er glad i, noe som føler og lever. Som vegetarianer så sparer du livet til mange dyr i løpet av livet ditt. For ikke å snakke om alle de helsemessige og miljømessige grunnene som finnes til at man burde slutte å spise kjøtt.”

Triana Iglesias, programleder, skuespiller og modell

 

“Jeg spiser ikke kjøtt fordi kroppen kjennes reinere, lettere og friskere!”

Kine Helene Kristensen Fossbakk, vektløfter med gull i junior-VM benkpress

 

 

Følgende er avbildet på Meatless-plakaten:
Rekke 1 (bakerst): L. da Vinci, R. Wagner, J. Goodall, S. Ramanujan, M. Gandhi, I. B. Singer, F. Kafka, A. Walker, Pythagoras, A. Schweitzer, E. Munch, A. Einstein, G. B. Shaw, R. W. Emerson, M. Shelley, P. Shelley, G.L. Leclerc, H. G. Wells, V. van Gogh
Rekke 2: A. Yankovic, B. Spock, Plutark, R. Gere, K. Bush, R. Pachauri, T. Birch, F. Apple, H. Thoreau, André 3000, A. Silverstone, T. Regan, L. Nimoy, Mos Def, D. Duchovny, J. M. Coetzee, Epikur, E. Stoltz, A. Milano
Rekke 3: J. Cage, N. Imbruglia, A. Lennox, C. Underwood, Moby, M. Ventimiglia, H. Panettiere, C. Lewis, A. Baldwin, E. Rossum, C. Hynde, C. Affleck, B. Adams, S. McCartney , L. Bush, P. Sellers, M. Navratilova, J. Cromwell, S. Twain
Rekke 4: D. Hannah, B. Marley, K. Basinger, S. Martin, W. Harrelson, B.D. Howard, J. Baez, C. Eastwood, F. Whitaker, J. Phoenix, N. Watts, B. Dylan, Morrissey, K. Bell, I. McKellen, A. Serkis, S. Astin, P. Anderson
Rekke 5: Platon, J. Coltrane, A. Hopkins, J. Jett, T. Yorke, Prince, E. Harris, J. Stone, Pink, J. Leto, N. Portman, T. Maguire, T. Edison, L. Tolstoy
Foran: R. Starr, J. Lennon, P. McCartney, G. Harrison, L. McCartney, Konfucius
 
Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2008. Se en liste over flere kjente veganere på Wikipedia.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.

Casey Affleck

Prince

Paul McCartney

Kim Basinger

Chrissie Hynde

Tobey Maguire

Alec Baldwin

James Cromwell

Jane Goodall

Natalie Portman

Edvard Munch

 

Joss Stone

Alicia Silverstone

 

 

Forest Whitaker

Pythagoras

Leo Tolstoi

Joaquin Phoenix

Alice Walker

Carrie Underwood

 

 

J. M. Coetzee

Moby

Vincent van Gogh

Leonardo da Vinci

 

19qAHiOE

 

Foto: NOAH

 

Jostein Pedersen

 

 

Jostein Gaarder

Tove Nilsen
Lise Myhre. Foto: NOAH

 

 

Thomas Robsham

Monna Tandberg snakker om dyrevern og dyrs rettigheter. Foto: Tarjei Eknes Krogh

 

 

Foto: Chanelle Sladics

 

Triana-1024-ansikt_707562a

13235045_10153390309791595_262318427_o