Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Spesielle anledninger

Her er noen tips som gjør vegetarhverdagen lett også ved høytider, du skal på restaurant eller ut på reise.

spesielleanledninger

Tips til høytider

Høytider innebærer ofte sterke tradisjoner rundt mat. Når du velger å spise vegetarisk betyr det som oftest at du også skaper nye tradisjoner. Tar du aktivt del i matlagingen, er det lettere å få dine kjøttfrie tradisjoner til å bli en del av høytiden. Det er heller ikke slik at alt endres bare fordi du velger alternativer fremfor “tradisjonsrettene”. Hvis du f.eks. lager en deilig nøttestek til jul, spiser du likevel mye av den tradisjonelle julematen som allerede er vegetarisk.

Tips på reise

Nettstedet HappyCow har samlet hel-vegetariske og vegetarvennlige butikker og restauranter rundt om i verden (også i Norge) – her får du tips og anbefalinger fra vegetarianere verden rundt. Nettsiden finnes også som applikasjon til iPhone (Vegout). Reiser du med jobb eller skal på kurs, så gi beskjed til arrangøren om at du ønsker vegetarmat. Skal du fly, så husk at de fleste flyselskaper kan ordne 100 % vegetarisk mat hvis du sier ifra noen dager før avreise. Veikrokjeden Marché satser på friske grønnsaker og frukt i matlagingen, og kan være et godt valg langs veien. Hvis du er usikker på om det finnes et godt mattilbud på reisen, så ta med matpakke – det er både godt og billig!

Restaurant-tips

I tillegg til noen helvegetariske restauranter i Norge, har spesielt indiske, thailandske og vietnamesiske restauranter ofte et stort utvalg vegetarretter. Mange andre restauranter har også kjøttfrie alternativer eller kan lage det, og skal du på et planlagt restaurantbesøk så ring gjerne på forhånd og foreslå hvilken vegetarmat du har lyst på for kokken. De fleste kokker med respekt for yrket synes det er spennende å lage noe nytt. Kokker har ofte en lang utdanning og er gode på å lage mat, så de skal med letthet kunne ordne en god vegetarmiddag. Tips til restauranter med god vegetarmat kan du få på HappyCow (og her på våre nettsider).

“Jeg merker ofte at når jeg sier jeg ikke spiser kjøtt, så er det mange som sier “jeg spiser nesten ikke kjøtt jeg heller”. Når man spiser vegetarmat ute, sier folk ofte “jøss, hva er det du har fått, det ser så godt ut”, det virker som om de skulle ønske at de selv også var vegetarianere. Jeg tror det har veldig mye å si at folk har alternativer – at de lett kan se hva annet de kan velge som ikke innebærer utnytting av dyr.”
Thomas Robsham, filmskaper