Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Enkle tips

Noen synes det enkleste er å slutte å spise både kjøtt, fisk, egg og melk samtidig. Andre synes det er lettest å starte med noen kjøttfrie dager i uka, eller å være vegetarianer i én uke eller én måned først. Uansett hva som passer for deg, har du noen tips her til hvordan du enkelt og raskt kan komme inn i vegetar-modus på kjøkkenet.

tips

Gå på oppdagelsesturer i butikken

Gå innom både vanlige supermarkeder, utenlandske matbutikker og helsekostbutikker på oppdagelsesferd etter varer som er vegetariske. Helsekostbutikker har gjerne det største utvalget av pålegg, middags-produkter o.l., men supermarkeder tar også inn flere produkter. Gjenoppdag grønnsakene og bruk godt krydder og ferske urter! Ta en tur innom asiatiske butikker. Her kan du finne mye bra – vegetariske retter, eksotiske frukter og grønnsaker, spennende krydder og urter. Oppdag produkter du ikke kjente til. Et knippe nye vaner og matideer gjør hverdagen hyggeligere!

Unn deg et godt utvalg

Inspirer deg selv ved å ha et godt utvalg av matvarer. Prøv mye nytt! Sørg for at du har vegetariske ferdigretter i fryseren, godt pålegg i kjøleskapet og mye friske grønnsaker, krydderurter og frukt. Finn frem til fristende oppskrifter som du har tenkt å lage. Invester noen ekstra kroner i å spise god mat. Da blir du mye mer motivert for å spise vegetarisk enn hvis du bare fjerner kjøttet fra kjøleskapet og skal lage mat av det som blir igjen.

Bruk erstatningsprodukter

Det finnes mange produkter på markedet som ser ut som kjøtt uten å være det, som soyaburgere, pølsepålegg, snitzler og til og meg halve “kyllinger” av tofu… Bruk disse til grillmat, eller bare for å gjøre matlagingen enkel. Du kan også bruke dem til dine tradisjonelle favorittretter.

Lag mat fra andre kulturer

Vegetarisk mat er vanlig i store deler av verden – lær om indiske gryter, vietnamesiske woker og tyrkiske grillede grønnsaker. Du får et større repertoar hvis du henter ideer fra f.eks. asiatiske mattradisjoner, hvor vegetarisk mat er mye mer utbredt enn i Norge. Besøk indiske, kinesiske, vietnamesiske eller thailandske restauranter og få inspirasjon til middagene hjemme.

Finn frem til dine favoritter!

Har du noen favorittretter som du gjerne vil fortsette å spise? De aller fleste retter kan lages med vegetarisk vri! Enten det er fiskepinner, kjøttboller, karbonader, taco eller lasagne – så finnes det vegetariske versjoner som kan bli dine vegetar-favoritter. Mange blir også gledelig overrasket over alle de nye matrettene de blir kjent med. Kanskje får du  helt nye favorittretter? Bruk gjerne litt ekstra tid på matlaging den første tiden så du kan oppdage nye retter. Om du ikke er så glad i å lage mat, kan du med fordel ty til det stadig større utvalget av vegetariske ferdigprodukter. Hvis du derimot liker å lage mat, er utvalget av vegetariske kokebøker og oppskrifter på internett er enormt.

Kokebøker og apps

Se gjerne i gode kokebøker og prøv ut oppskrifter. NOAH selger flere kokebøker i vår nettbutikk NOAHshop – bl.a. The Kind Diet, av Alicia Silverstone, Veganomicon av den verdenskjente vegankokken Isa Chandra, og Vego Deluxe, med ti av Sveriges beste vegetarkokker.

iPhone-appen Vegan Recipe Finder fra vegweb.com har et stort utvalg av oppskrifter. Det kommer også nye apper og oppskriftssider hele tiden, og NOAH har en stadig voksende matblogg.

“Hvis man bare prøver, så finner man ut at det faktisk er veldig lett å kutte ut kjøtt! Hvis bare folk blir litt mer opplyst om hvordan kjøtt produseres, og at de innser at dyr er levende vesener som har følelser, som kan kjenne smerte, så tror jeg mange ville ha sluttet å spise kjøtt.”
Charlotte Thorstvedt, artist

“Jeg ble mye mer kreativ i matlagingen da jeg sluttet å spise kjøtt – det er så mye annet spennende man kan lage!”
Hanne Sørvaag, artist