Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Et lett og sunt valg

Selv om mange tar det vegetariske valget av hensyn til andre medskapninger, finner de fleste ut at et vegetarisk kosthold også er det beste valget med tanke på egen helse. Vegetarisk mat har mange fordeler for helsen, og er lett å gjøre både næringsrik og sunn.

frukt

Mat for å holde seg slank

Overvekt er forbundet med helsemessig risiko og er en faktor i mange livsstil-sykdommer. Overvekt er sjeldnere blant vegetarianere enn befolkningen for øvrig.1-4) Gjennomsnittlig er vegetarianere betydelig slankere enn de som også spiser kjøtt. I snitt er det en forskjell på 7 kg hos menn og 3 kg hos kvinner der vegetarianere ligger nær opp til idealvekt.1) Forskningen viser også at dette i all hovedsak er relatert til kostholdet. Den samme gunstige effekten ser man hos barn.1, 5)

Mat for et sunt hjerte

Animalske produkter inneholder ofte en betydelig andel mettet fett som er en risikofaktor i forhold til hjerte- og karsykdommer.2) Vegetarianere unngår risikofaktorene, og spiser mat rik på fiber og andre stoffer i planter som minsker kolesterolnivået.6-8) Det ser også ut til at antioksidantene som vegetarianere spiser mye av har gunstig effekt med tanke på hjerte- og karsykdom.

Totaleffekten er en betydelig reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdom – opp til 57% reduksjon blant de som har levd uten dyreprodukter hele livet.4) Studier viser at vegetarmat gradvis kan reversere problemer med åreforkalkning (aterosklerose).9) Vegetarianere har også gunstigere blodtrykk.3, 10)

Mat mot diabetes

Vegetarisk mat minsker risikoen for diabetes type 2, og kan ofte bidra til bedre blodsukkerkontroll hos de som allerede har fått sykdommen.4, 11) Dette har sammenheng med en gunstig balanse mellom fett, proteiner, karbohydrater og fiber i grønnsaker. Det har også blitt foreslått at et høyt inntak av proteiner for eksempel hos små barn, er uheldig og øker risikoen for overvekt.12)

Mat som forebygger kreft

Grønnsaker og frukt inneholder ulike stoffer som beskytter mot enkelte typer kreft, mens kjøtt ser ut til å være en risikofaktor for blant annet tykktarmskreft.13-17)  Forskjellen er størst for tykktarmskreft og det har blitt foreslått at risikoen er flere ganger større hos dem som spiser kjøtt sammenlignet med de som ikke gjør det. Tykktarmskreft er en av de hyppigste kreftformene i Norge. Også for prostatakreft som er den hyppigste kreftformen hos menn, er det blitt sett en gunstig effekt av vegetarisk kosthold. Mange studier tyder på at vegetarkost bidrar til økt livslengde og reduserer risikoen for død fra flere sykdommer.13-15, 18-20) Som om ikke det skulle være nok, er det å være vegetarianer forbundet med bedre humør og mental helse.21)

“Faktisk var mitt beste år innen bane-idrett det første året jeg spiste vegansk.”
Carl Lewis, vinner av 9 olympiske gullmedaljer i friidrett

“Jeg spiser så godt som bare plantebasert mat. Det forandret hele metabolismen min, og jeg fikk omtrent den vekten jeg hadde som student. Etter å ha tatt en by-pass-operasjon for et infarkt, fikk jeg vite at kolesterolet bygde seg opp på nytt. Jeg begynte å lese om disse tingene, og fant ut at 82 % av pasientene som hadde gått over til en plantebasert diett, hadde blitt friskere av seg selv, arteriene deres renset seg.”
Bill Clinton, tidligere president av USA

“Jeg er stolt over å være over 60 år og samtidig både føle meg bedre og se bedre ut enn noensinne! Jeg er ikke i tvil om at det er mitt hovedsaklig veganske kosthold gjennom over 30 år, som jeg kan takke for det.”
Lillian Müller, Helse & Fitness konsulent, tidligere modell

Kilder:

1) Sabate J, Wien M: Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J Clin Nutr 2010, 91(5):1525S-1529S; 2) Fraser GE: Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr 2009, 89(5):1607S-1612S; 3) Craig WJ: Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr 2009, 89(5):1627S-1633S; 4) Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; 5) Dunham L, Kollar LM: Vegetarian eating for children and adolescents. J Pediatr Health Care 2006, 20(1):27-34; 6) Davis BC, Kris-Etherton PM: Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. Am J Clin Nutr 2003, 78(3 Suppl):640S-646S; 7) Sacks FM, Castelli WP, Donner A, Kass EH: Plasma lipids and lipoproteins in vegetarians and controls. N Engl J Med 1975, 292(22):1148-1151; 8) Sanders TA: Essential fatty acid requirements of vegetarians in pregnancy, lactation, and infancy. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):555S-559S; 9) Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT, Ports TA, McLanahan SM, Kirkeeide RL, Brand RJ, Gould KL: Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet 1990, 336(8708):129-133; 10) Appleby PN, Davey GK, Key TJ: Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC-Oxford. Public Health Nutr 2002, 5(5):645-654; 11) Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Green A, Ferdowsian H: A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr 2009, 89(5):1588S-1596S; 12) Bartok CJ, Ventura AK: Mechanisms underlying the association between breastfeeding and obesity. International Journal of Pediatric Obesity 2009; 13) Thorogood M, Mann J, Appleby P, McPherson K: Risk of death from cancer and ischaemic heart disease in meat and non-meat eaters. BMJ 1994, 308(6945):1667-1670; 14) Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R: Dietary and lifestyle determinants of mortality among German vegetarians. Int J Epidemiol 1993, 22(2):228-236; 15) Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Eilber U: Mortality pattern of German vegetarians after 11 years of follow-up. Epidemiology 1992, 3(5):395-401; 16) Giovannucci E, Rimm EB, Stampfer MJ, Colditz GA, Ascherio A, Willett WC: Intake of fat, meat, and fiber in relation to risk of colon cancer in men. Cancer Res 1994, 54(9):2390-2397; 17) Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA, Rosner BA, Speizer FE: Relation of meat, fat, and fiber intake to the risk of colon cancer in a prospective study among women. N Engl J Med 1990, 323(24):1664-1672; 18) Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE: Mortality in British vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr 2009, 89(5):1613S-1619S; 19) Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K: Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):516S-524S; 20) Frentzel-Beyme R, Claude J, Eilber U: Mortality among German vegetarians: first results after five years of follow-up. Nutr Cancer 1988, 11(2):117-126; 21) Beezhold BL, Johnston CS, Daigle DR: Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in seventh day adventist adults. Nutr J 2010, 9:26

Foto: Knut Bry / Tinagent