Selv om mange tar det vegetariske valget av hensyn til andre medskapninger, finner de fleste ut at et vegetarisk kosthold også er det beste valget med tanke på egen helse. Vegetarisk mat har mange fordeler for helsen, og er lett å gjøre både næringsrik og sunn.
Overvekt er forbundet med helsemessig risiko og er en faktor i mange livsstil-sykdommer. Overvekt er sjeldnere blant vegetarianere enn befolkningen for øvrig.1-4) Gjennomsnittlig er vegetarianere betydelig slankere enn de som også spiser kjøtt. I snitt er det en forskjell på 7 kg hos menn og 3 kg hos kvinner der vegetarianere ligger nær opp til idealvekt.1) Forskningen viser også at dette i all hovedsak er relatert til kostholdet. Den samme gunstige effekten ser man hos barn.1, 5)
Animalske produkter inneholder ofte en betydelig andel mettet fett som er en risikofaktor i forhold til hjerte- og karsykdommer.2) Vegetarianere unngår risikofaktorene, og spiser mat rik på fiber og andre stoffer i planter som minsker kolesterolnivået.6-8) Det ser også ut til at antioksidantene som vegetarianere spiser mye av har gunstig effekt med tanke på hjerte- og karsykdom.
Totaleffekten er en betydelig reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdom – opp til 57% reduksjon blant de som har levd uten dyreprodukter hele livet.4) Studier viser at vegetarmat gradvis kan reversere problemer med åreforkalkning (aterosklerose).9) Vegetarianere har også gunstigere blodtrykk.3, 10)
Vegetarisk mat minsker risikoen for diabetes type 2, og kan ofte bidra til bedre blodsukkerkontroll hos de som allerede har fått sykdommen.4, 11) Dette har sammenheng med en gunstig balanse mellom fett, proteiner, karbohydrater og fiber i grønnsaker. Det har også blitt foreslått at et høyt inntak av proteiner for eksempel hos små barn, er uheldig og øker risikoen for overvekt.12)
Grønnsaker og frukt inneholder ulike stoffer som beskytter mot enkelte typer kreft, mens kjøtt ser ut til å være en risikofaktor for blant annet tykktarmskreft.13-17) Forskjellen er størst for tykktarmskreft og det har blitt foreslått at risikoen er flere ganger større hos dem som spiser kjøtt sammenlignet med de som ikke gjør det. Tykktarmskreft er en av de hyppigste kreftformene i Norge. Også for prostatakreft som er den hyppigste kreftformen hos menn, er det blitt sett en gunstig effekt av vegetarisk kosthold. Mange studier tyder på at vegetarkost bidrar til økt livslengde og reduserer risikoen for død fra flere sykdommer.13-15, 18-20) Som om ikke det skulle være nok, er det å være vegetarianer forbundet med bedre humør og mental helse.21)
“Faktisk var mitt beste år innen bane-idrett det første året jeg spiste vegansk.”
Carl Lewis, vinner av 9 olympiske gullmedaljer i friidrett
“Jeg spiser så godt som bare plantebasert mat. Det forandret hele metabolismen min, og jeg fikk omtrent den vekten jeg hadde som student. Etter å ha tatt en by-pass-operasjon for et infarkt, fikk jeg vite at kolesterolet bygde seg opp på nytt. Jeg begynte å lese om disse tingene, og fant ut at 82 % av pasientene som hadde gått over til en plantebasert diett, hadde blitt friskere av seg selv, arteriene deres renset seg.”
Bill Clinton, tidligere president av USA
“Jeg er stolt over å være over 60 år og samtidig både føle meg bedre og se bedre ut enn noensinne! Jeg er ikke i tvil om at det er mitt hovedsaklig veganske kosthold gjennom over 30 år, som jeg kan takke for det.”
Lillian Müller, Helse & Fitness konsulent, tidligere modell
Kilder: