Jeg tviler på at jeg er alene om å like pepperkakedeigen mye bedre enn selve pepperkakene. Eller hva? Nå er det en god stund siden jeg har spist vanlige pepperkaker, har liksom ikke funnet de perfekte veganske ennå. Derimot har jeg funnet oppskriften på pepperkake-godiskuler. Og det er myebedre! Smaker akkurat som ustekt pepperkakedeig (nam!), er enkle å lage, og er kjempefine å gi bort i julegave. De er også naturlig glutenfrie, så er du glutenallergiker, passe disse perfekt til deg :-)
Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)
ca 12 stk
100 g (2 dl) mandler
6 myke dadler
1 ss kokosolje eller vegansk margarin (ikke smeltet)
1 ss sirup (jeg brukte yacon. Du kan bruke lønnesirup, agave eller vanlig sirup også)
en liten klype fint havsalt eller annet godt salt
2 ts kanel
1/2 ts ingefær
1/2 ts nellik
Mal mandlene i en blender, food processor eller kjøkkenkvern. Hell de i en stor bakebolle. Tilsett salt, kanel, ingefær og nellik, og rør det sammen.
Bruk en gaffel, og mos dadlene til du får en paste. Bland dadel-pasten, kokosoljen/margain og sirup inn i de tørre ingrediensene. Det enkleste er å bruke fingrene.
Du skal ende opp med en sticky deig, som er lett å rulle. Hvis deigen er tørr, tilsetter du bare litt mer sirup. Rull ut til små kuler, og oppbevar de kjølig!