Say hello to my little friend! Denne kaken er enkel å smelle sammen, skal ikke stekes og smaker fantastisk. Og den er ikke såverst usunn heller, med så grov bunn du vil ha, agavesirup istedet for sukker og masse proteiner i form av tofu. Peanøtt og sjokolade er en av yndlingskombinasjonene mine. Her kan du nyte begge deler – helt uten sukker, melk, egg og gluten.
Oppskrift, tekst og bilder: Adele Holt-Iversen (menhvaspiserduegentlig.com)
3, 5 dl müsli/nøtter/kjeks
4 ss kokosolje
1 ts vaniljepulver
klype salt
Til bunnen brukte jeg hjemmelaget granola som jeg hadde for mye av, men du kan helt fint bruke annen type frokostblanding, fullkornskjeks, nøtter eller en hvilken som helst annen paibunn. Ha det over i en blender med litt salt og vanilje og kjør til et grovt pulver. Bruker du usøtet frokostblanding, kan du tilsette en spiseskje agavesirup. Smelt kokosolje i vannbad og rør inn i blandingen. Tilsett gjerne en spiseskje kakao. Hell over i en springform på 22 cm i diameter og trykk ut med bunnen av en skje.
Sett kaldt mens du lager fyllet.
Legg dadlene i bløt i ti minutter. Fjern skall og stein og kjør til en seig masse i blender eller kjøkkenmaskin.
Tilsett resten av ingrediensene og kjør på nytt. Det kan være du må bruke en slikkepott og skrape ned fra sidene underveis. Smak deg fram. Jeg liker peanøttsmaken ganske intens. Gjør du ikke det, tar du bare mindre. Jeg brukte selv peanøttmel, men er rimelig sikker på at smør fungerer like fint. Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver.
Smelt kokosoljen i vannbad og rør inn resten av ingrediensene. Hell over i en plastpose, klipp av hjørnet og lag sikksakkstriper over kaken. Strø over hakkede peanøtter. Sjokoladesausen vil stivne ganske fort når den kommer i kontakt med det kalde fyllet. (Bare pass på at du holder posen godt når du klipper av tuppen, med mindre du vil ha sjokoladesprut over hele kjøkkenet. Snakker ikke av erfaring).