Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Ostekake med sitron og vanilje

Til tross for at denne ostekaken ikke inneholder et eneste gram ost eller fløte, er det den aller beste ostekaken jeg noensinne har smakt. Helt nydelig. Dessuten er denne kake rå (raw), og er laget av kun sunne ingredienser som mandler, cashewnøtter og blåbær.

 

012-580×434

Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum  (ragnhildnordrum.com)

Jeg har hatt helt dilla på raw food en stund nå. Det er ikke tvil om at mer rå mat er godt for kroppen, og selv om man spiser mer rått, trenger man ikke utelukke varmebehandlet mat likevel. Hvis du er interessert i å spise mer rå mat, synes jeg å lage desserter er det perfekte sted å starte. De rå dessertene jeg har smakt, er blandt de beste jeg vet. Det er også veldig vanskelig å mislykkes når maten ikke skal stekes, og du kan i grunn bare smake deg frem mens du baker.
Jeg håper iallefall du prøver deg på denne oppskriften. Den har blitt tatt veldig godt imot hos alle jeg har servert den til :)

8-16 porsjoner

5 dl mandler
2 ss agavesirup
2 ss kokosfett (feks Cocosa)
1/4 ts fint havsalt

7,5 dl dl rå cashewnøtter
1 1/2 dl presset sitronsaft
1 1/2 dl agavesirup
1/2 ts fint havsalt
1 ts vaniljefrø
1 1/2 dl kokosfett, mykt men ikke smeltet

2 dl blåbær, gjerne frosne og tint
1 ts agavenektar

Start med å lage bunnen. Bruk en blender eller food processor og mal mandlene til fint pulver. Jeg liker at det er litt biter igjen, så jeg kjører det ikke til alt er finmalt. Hvis du bruker en blender er det lurt å kjøre mandlene i flere omganger.

Legg bakepapir i en liten kakeform, 18-20 cm. Dryss et par ss med malte mandler i bunn, da er det enklere å få ut kaken ved servering.

Bruk fingrene, og bland mandler med agavesirup, kokosfett og havsalt. Press deigen godt ned i formen.

Lag fyllet: Legg cashewnøtter, sitronsaft og agavesirup i blenderen. Kjør til nøttene er HELT knust, og du får den føyelsmyk masse. Dette kan ta en liten stund, alt ettersom hvor sterk blenderen din er. Tilsett havsalt, vanilje og kokosfett og blend til alt er blandet.

Hell fyllet over mandlebunnen.

For å lage toppingen, presser du bare blåbærene gjennom en sil, så du får ut all jusen. Bland blåbærjusen med agavesirupen og hell det over kaken. Sett ostekaken i fryseren i minimum 3 timer, gjerne lenger.

Ta kaken ut av fryseren ca 10 minutter før servering.

 

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.