Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Key lime pie jars

En vegansk og litt sunnere variant av den kjente Key Lime paien! Paifyllet lages tradisjonelt med kondensert melk og egg, samt smør i kakebunnen og krem som pynt. Som alternativ til kjeksbunn, lages denne versjonen av paien med ristede nøtter og kokos, samt dadler. Fyllet består av avocado og cashewnøtter, sødme fra agave og syrlighet fra limen. For lettvinthetens skyld lages paien i porsjonsglass, fremfor i paiform. En søt og syrlig dessert, ferdig på under 30 minutter!

En porsjon er ganske mektig, og du må gjerne dele oppskriften i flere enn tre porsjoner. Det er også mulig å lage pai ut av oppskriften, men vær obs på at fyllet er mykt, og ikke vil stivne ordentlig.

Desserten kan fint oppbevares i kjøleskapet i et par dager. Den blir muligens enda litt bedre over natta!

key lime pie jars – Copy

Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
20 min (+ bløtlegge cashewnøtter over natten)
Tilberedning
– min
Porsjoner
3

Ingredienser

Nøttebunn

1 dl mandler
1 dl kokosstrø
4 små, myke dadler

Limekrem

1 dl cashewnøtter, bløtlagt over natten
2 avocado (jeg brukte en «fersk» og en frossen)
4 ss agavesirup
Saft fra ca. 1 lime
Ekstra lime og limeskall til pynt

Fremgangsmåte

Ha mandler og kokos over i en langpanne og rist i ovnen på 200 grader i ca. 4 minutter, eller til kokosen er lys brun. Sett til side og avkjøl.

Ha alle ingrediensene til limekremen i en blender (bruk evt. stavmikser) og kjør til en jevn krem. Ha gjerne i litt og litt agavesirup, for deretter å avgjøre hvor søt du ønsker at kremen skal være. Sett til side.

Ha tilslutt mandler, kokosstrø og dadler i en food processor, og kjør til en smuldrete deig. Den skal ikke være finmalt, men ha en ganske grov konsistens.

Dander nøttebunnen og limekremen i fine glass, med to lag av hver. Pynt med en limeskive og litt limeskall på toppen. Desserten kan oppbevares i kjøleskapet i minst 2 dager.

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.