Jeg har alltid vært utrolig glad i gjærbakst, hvor kanelboller må være en av de beste. Disse kanelknutene bakes med spelt, er luftige, akkurat passe søte og dufter herlig av kanel. Jeg har valgt å lage kanelknuter, men lag gjerne snurrer, eller en kanelstang, om du vil. Kanelknutene kan lett fryses ned og varmes i ovn, slik at de kan nytes som om de er nybakt!
Jeg lager kanelboller med kokossukker, rapsolje og speltmel, fremfor hvitt raffinert sukker, margarin (utenom fyllet), og hvetemel. Dette fordi jeg alltid leter etter sunnere alternativer, som også smaker godt. Kokossukker har en lavere GI (glykemisk indeks) sammenlignet med hvitt raffinert sukker, og vil ikke øke blodsukkeret i like stor grad. I tillegg er kokossukker mindre prosessert og inneholder noe mer mineraler enn hvitt sukker. Kokossukker kan du kjøpe i utvalgte dagligvarer og helsekostforretninger, eller på iherb.com. Jeg liker også å bruke rapsolje fremfor margarin, da dette er uherdet fett og et mindre prosessert produkt. Speltmel bruker jeg i stedet for hvetemel, da mange inkludert meg reagerer på store mengder hvitt hvetemel. Men det skal også sies at det går helt fint å bruke både hvitt sukker, vegetabilsk margarin og hvetemel, om du ikke har disse ingrediensene tilgjengelige.
Vær oppmerksom på at speltdeigen er mykere og føler litt «løsere» å jobbe med, sammenlignet med deig av hvete. De blir derfor (etter min mening) også lettere og luftigere, og tiner raskere etter oppbevaring i frysen. Jeg valgte å bytte ut en liten andel av speltmelet med grovt speltmel, men dette er helt valgfritt.
Kanelbollene heves for andre gang, til dobbel størrelse. Strø gjerne litt ekstra kokossukker og kanel på toppen før kanelknutene stekes, for et ekstra fint utseende.
Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)
Forberedelse:
90 minutter
Tilberedning:
15 minutter
Porsjoner:
13
2,5 dl usøtet soyamelk
½ pk tørrgjær eller fersk gjær
2 ss rapsolje
½ dl kokossukker
¼ ts salt
7,5 dl fint speltmel (jeg byttet ut 2 dl med grovt speltmel)
Ca. 2 ts kanel
½ dl kokossukker
0,75 dl plantebasert margarin (jeg brukte rapskokos fra Berit Nordstrand)
Smuldre gjæren i en bolle. Varm soyamelken til 37 grader og tilsett i gjæren. Bland godt.
Rør inn olje, kokossukker og salt.
Tilsett melet, litt og litt. Elt deigen forsiktig i ca. 5 til den er fin og smidig, enten ved å bruke hendene eller en eltemaskin.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.
Elt deigen lett for hånd etter heving. Kjevle ut deigen til et stort rektangel. Bruk en slikkepott til å smøre margarin jevnt utover rektangelet. Strø over kokossukker og kanel. Videre kan du enten rulle sammen deigen og skjære rullen slik at du får kanelsnurrer, eller du kan lage kanelknuter. Om du er usikker på fremgangsmåten kan du søke på «kanelknuter» på youtube, og du får opp flere videoer som viser deg hvordan det gjøres. Kanelknutene heves for andre gang, til dobbel størrelse.
Kanelknutene stekes på 200 grader i 10-15 minutter i ovnen til de er gyllenbrune på toppen. Kanelknutene kan fint fryses.