Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Jordbær, sitron og cashewkake

Denne kaken kan man absolutt kose seg med med god samvittighet, den er nemlig rå! Eller nesten rå, ihvertfall. I min verden er det viktigste med en råkake at den ikke skal inneholde melk og egg(naturligvis), mel eller raffinert sukker. Kaken skal også hovedsakelig bestå av nøtter, bær og gjerne dadler! Denne kaken er altså sunn, men på langt nær fri for kalorier. Problemet blir at kaken er så god og at magen gjerne blir mett før øynene.

Jordbær, sitron og cashewkake

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

Forberedelse 
30 min, inkl. 15 min i fryseren (OBS! + Bløtlegging av cashewnøtter over natten, mandler i 3 timer på forhånd)
Tilberedning
I kjøleskap 5-6 timer
Porsjoner 
1 kake, 20-22 cm diameter

 

Ingredienser

For kakebunnen:
150 g mandler, bløtlagt i ca 3 timer
120 g kokosnøttstrø
15 dadler

For cashewkremen:
180 g usaltede cashewnøtter, bløtlagt over natten*
0,7 dl ferskpresset sitronjuice
4 ss kokosolje
3 ss lønnesirup
3 ss vann
1 ts vaniljeekstrakt

For toppingen:
200 g friske jordbær
60 g cashewnøtter, bløtlagt over natten*
3 ss lønnesirup
* Husk å bløtlegge cashewnøttene for kremen og toppingen hver for seg. Det blir veldig vanskelig å veie dem riktig etter de er bløtlagt, da de plutselig veier en del mer.

 

Fremgangsmåte

For bunnen: bruk en foodprocessor til å kjøre sammen mandler og kokosstrø. Ha så i dadler en etter en(husk å fjerne steinen) mens foodprocessoren kjører. Kjør til du har en jevn og klissete masse. Dette kan ta litt tid, men det er heller ikke krise med litt større biter i deigen. Finn fram en springform på ca 20-22 cm og trykk deigen flat ned i formen.

For cashewkremen: kjør sammen alle ingrediensene i en foodprocessor til du får en kremet konsistens. Jo mer kremete, desto bedre! Hell cashewkremen over i springformen og jevn ut med baksiden av en skje. Sett hele formen i fryseren i ca 15-20 minutter.

For toppingen: likt som med cashewkremen – kjør alle ingrediensene til du får en kremet konsistens. Ha kakeformen ut av fryseren og hell toppingen forsiktig over cashewkremen.

Ha kaken i kjøleskapet i minst 5-6 timer. Jeg syntes kaken blir ekstra god om du så plasserer den i fryseren 1 time eller 2 før servering. Gjerne med litt friske bær til!

 

Ingrid Helene Jurs

Ingrid kombinerer sitt engasjement for dyrevelferd og interesse for matlaging og fotografi til å fremme et vegansk kosthold.