Myke og saftige eplemuffins med en sprø og herlig crumbletopping! Muffinsene er laget med kokossukker framfor hvitt raffinert sukker, som har halvparten GI (glykemisk indeks) -dvs. at kokossukker ikke påvirker blodsukkeret i like stor grad som hvitt sukker. Jeg velger også å bake med speltmel framfor hvetemel, da mange reagerer på glutenet i hvetemel. Om du ikke har disse ingrediensene i hus kan du helt fint bruke vanlig hvitt sukker og hvetemel.
Crumbletoppingen lages av speltmel, kokossukker, vegetabilsk margarin og kanel, som knas sammen og strøs over muffinsene før steking. Toppingen blir er søt og sprø, og gir den siste prikken over i’en til disse muffinsene!
Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)
Forberedelse:
25 minutter
Tilberedning:
30 minutter
Porsjoner:
12
1-2 epler
1 ss vann
Muffinsrøre
2 dl havremelk eller soyamelk
½ dl nøytral olje
1 dl kokossukker
1 ts natron
1 ts bakepulver
½ krm salt
2 krm kanel
1 ts fiberhusk
3,5 dl fint speltmel
Crumble
1,5 dl fint speltmel
½ dl kokossukker
2 krm kanel
2 store ss vegetabilsk margarin
Fremgangsmåte
Skrell eplene og skjær de i små terninger. Ha 1 ss vann i en liten gryte og stek eplene på middels varme til de er myke –ca. 10 minutter.
Bland havremelk og olje i en bolle. Tilsett deretter alle de øvrige ingrediensene til muffinsrøren, og melet til slutt. Rør ut alle klumper. Bland tilslutt inn eplebitene. Hell røren over i 12 muffinsformer. Bruk gjerne et muffinsbrett til å sette muffinsformene i.
Bland sammen speltmel, kokossukker og kanel. Tilsett margarin og kna det hele sammen. Strø deretter blandingen over muffinsene.
Muffinsene stekes på 180 grader i 25-30 minutter, på midterste rille i ovnen.