Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Vegansk shepherd’s pie

Shepherd’s pie, eller gjeterens pai, er en slags kjøttsaus bakt i ovnen med et tykt lokk av potetstappe. Min oppskriften burde vel heller hete “gardener’s pie”, da jeg kun har brukt grønnsaker og bygg, og naturligvis ikke noe kjøtt. Vanvittig godt er det uansett!

dsc_1262-1

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs  (veganslife.com)

Du trenger (6 porsjoner)
1 gul løk
5 gulrøtter
250 g sopp, gjerne assortert
4 fedd hvitløk

2 dl grønnsaksbuljong
2 dl rødvin (kan byttes ut med tilsvarende mengde buljong)
150 g byggris (langt i bløt over natten, hvis det er hele byggryn)
2 ts tørket timian
2 ts tørket rosmarin
4 ss tomatpuré

700 g poteter
40 g smør
1 dl soyamelk
0,5 dl næringsgjær (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Kok potetene møre. Sett til side.

Varm litt olje i en jerngryte.* Kutt løk, gulrot, stangselleri og sopp i terninger, og finhakk hvitløk. Stek alt i oljen i ca 10 minutter, eller til soppen begynner å avgi væske.

Hell i grønnsaksbuljong, rødvin, byggris, timian, rosmarin og tomatpuré. La gryten koke opp, sett ned varmen og la putre i ca 25 minutter under lokk. Rør rundt en gang i blant. Smak til med salt og pepper.

Forvarm ovnen til 200 graderMos de kokte potetene, smør, soyamelk og næringsgjær til en tykk potetstappe. Bruk en stor sleiv til å fordele potetstappen jevnt over hele tomatfyllet i jerngryten.

Plasser jerngryten midt i ovenen og stek i ca 25 minutter. De siste 5 minuttene kan gjerne være på grillmodus, så du får en jevn og gyllen farge.
* Dersom du ikke har en jerngryte som kan brukes i ovenen, heller du bare over tomatfyllet i en ildfast form, før du tilsetter potetstappen og har den i ovnen.

 

 

Ingrid Helene Jurs - klippet

Ingrid håper bloggen vil vise at det ikke er vanskelig eller ensformig med vegansk mat, og at hun har stor tro på at kunnskap og fristende bilder kan overbevise leserne til å velge bort kjøttet og andre animalske ingredienser.