Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Vegansk julestek uten nøtter

Nå nærmer det seg jul, dere! Som jeg gleder meg! Jul er jo tross alt den beste høytiden av absolutt alle høytider. Tradisjonell julemat dreier seg jo som kjent om kjøtt, kjøtt og mer kjøtt. Det syntes ikke vi veganere noe om! Vi koser oss heller med andre saftige godsaker som vegisterkaker, soyaribbe og ikke minst julesteker i alle variasjoner – eller kanskje til og med en “kjøttpuddig” av tempeh!

julestek2

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

1,5 kilo julestek, 6 personer
Forberedelse: 40 min
Tilberedelse: 50 min

Ingredienser
Kidenybønner, hermetisk – 3 bokser (GoGreen)
Gulrot – 300 g
Purreløk – 150 g
Gul løk – 1 stk
Grønne linser, tørre – 3 dl
Lettkokt havregryn – 90 g
Tomatpuré – 3 ss
Dijonsennep – 1 ss
Tørket rosmarin – 2 ts
Malt ingefær – 2 krm
Malt salvie – 3 krm
Buljongpulver – 1 ss
Salt og pepper – etter smak

Instruksjoner
Skyll bønnene og ha dem over i en stor bolle. Bruk en potetmoser eller stavmikser til å kjøre bønnene til en jevn mos. Rasp gulrot og ha dette over i bollen med de moste bønnene.
Finhakk purreløk og gul løk og stek i en liten kjele på middels varme til løken blir blank. La løk og purre være i kjelen og tilsett grønne linser. Tilsett nok vann til å dekke linsene med 1-2 cm. Kok på middels/lav varme under lokk i ca. 20-25 minutter eller til linsene er møre. Tilsett mer vann om nødvendig underveis i kokingen.
Ha kokte linser, stekt løk og purre over i bollen. Bland godt. Tilsett så tørre havregryn, tomatpuré, dijonsennep, rosmarin, ingefær, salvie og buljongpulver. Bland det hele godt sammen og smak til med salt, pepper og eventuelt mer krydder etter ønske.
Forvarm ovnen til 200 grader. Finn fram en brødform på omtrent 1,5 liter og smør den lett med olje eller smør. Ha så all deigen til julesteken over i formen og bruk gjerne en slikkepott til å jevne ut toppen av steken.
Bak steken midt i ovnen i ca. 40-50 minutter. Følg gjerne med mot slutten av steketiden, steken skal bli fin og gyllen. La steken avkjøle seg helt før du begynner å skjære forsiktig i den.
Valgfritt: kutt hele steken i passe tykke skiver og stek dem i en stekepanne med litt olje til de blir gylne på begge sider.God dyrevennlig jul og godt nyttår! Vær snille mot hverandre og smil litt ekstra til både kjente, kjære og fremmede. Et smil kan utrette underverker <3

Tilbehør: ertestuing, ovnsbakte rosenkål og andre bakte grønnsaker som aubergine med fyll eller glaserte rotgrønnsaker, surkål og rødkål, den gode gamle kålrabistappen(eller hva med søtpotetstappe?), kokte poteter, tyttebærsyltetøy og ikke minst den klassiske brune sausen (gjerne med en dasj soyafløte, litt god rødvin og finhakket timian! Mmmmmmm…). Hva med å starte herremåltidet på julaften med en kastanjesuppe, kremet ertesuppe eller villrissuppe med spinat og gulrot som forrett? Mulighetene er jo uendelige, så kom ikke her å si at veganere ikke kan kose seg på selveste julaften.

Ingrid Helene Jurs - klippet

Ingrid kombinerer sitt engasjement for dyrevelferd og interesse for matlaging og fotografi til å fremme et vegansk kosthold.