Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Vegansk carbonara

En vegansk versjon av den klassiske pastaretten, carbonara! Retten lages tradisjonelt med en saus av egg, meierifløte og parmesan, men dette kan enkelt byttes ut med fløte basert på havre og næringsgjær. Tofuterninger brukes i stedet for bacon. En enkel og nydelig spagettirett, som vil falle i smak hos mange!

carbonara2

Vegansk carbonara liker jeg å lage når jeg vil kose meg litt ekstra, men også spise sunt. Jeg bruker fullkornsspagetti for ekstra fiber, men bruk gjerne hvit pasta om du ønsker det. Den kan også varieres ved å bruke fusilli eller penne. Når det gjelder fløten vil jeg sterkt anbefale å bruke Oatly sin iMat, link til den finner du her. Du kan få tak i denne på de fleste velassorterte matbutikker. Det er også mulig å bruke soyafløte, men denne har ofte en svak bismak, og havrefløte egner seg bedre her (etter min mening).

Denne gangen brukte jeg erter, men varier gjerne og bruk aromasopp (nydelig i denne retten!), brokkoli eller asparges. Stek så grønnsakene myke på forhånd, og bland de inn i sausen samtidig som spagettien.


Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
10 min
Tilberedning
25 min
Porsjoner
1

Ingredienser

Tofuterninger
• 100 g tofu eller tempeh
• 2 ss tamari eller soyasaus
Carbonara saus
• 2 små sjalottløk
• 1,5-2 dl iMat Oatly Matfløte
• 2 ss næringsgjær
• Salt og pepper

Spagetti og grønt
• 100 g fullkorn spagetti (evt. penne eller fusilli)
• 2 dl frosne erter
• Persille, grovhakket

Fremgangsmåte

Tørk av overflødig vann fra tofuen ved å bruke kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle. Skjær tofuen i små terninger og ha over i en stekepanne. Du trenger ikke olje. Stek tofuen på middels varme til den er gyllenbrun på alle sider. Tilsett deretter tamari eller soyasaus og rør fort, slik at det fordeles jevnt. Stek et par minutter til og sett til side.

Kok spagetti som anvist på pakken.

Finhakk sjalottløk og ha i en stekepanne. Stek på middels varme til den er gyllenbrun, olje er ikke nødvendig. Om det setter seg fast kan du eventuelt tilsette litt vann.

Rør inn iMat Oatly Matfløte og næringsgjær i løken. La dette småkoke i ca. 10 minutter til sausen har tyknet. Smak til med salt og pepper. Om sausen blir veldig tykk kan du ha i litt ekstra matfløte.

Når sausen har tyknet, tilsettes frosne erter og den kokte spagettien. Bland godt og la dette stå på lav til middels varme til ertene er gjennomvarme.

Server carbonara med tofuterninger og hakket persille.

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.