Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Tofuburger med smak av tex-mex

Jeg er litt på en fersk tofu-bølge disse dager, da jeg kjøpte en masse fersk tofu for noen dager siden og de holder seg ikke veeldig lenge. I dag ble det en tex-mex burger laget av fersk tofu, mais, kidneybønner og en maasse herlige krydder fra det moderne tex-mex-kjøkken. Konsistensen er fin og burgeren faller absolutt ikke fra hverandre, dette er mye på grunn av pofiberet og fiberhusken jeg tilsetter. Dette betyr også at denne burgeren er glutenfri!

DSC_0422

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs  (veganslife.com)

Du trenger(7-10 burgere):
300 g fersk tofu

2 rød løk
1/2 potte frisk bladpersille
80 g hermetisk mais
80 g hermetiske kidneybønner
1 ss tomatpuré
2 dl pofiber (tørket potetfiber) (man kan også bruke vanlig brødrasp)
1 ts fiberhusk
3 ts paprikapulver
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts timian
2 ts malt spisskummen
1 ts chilipulver
Salt
1 ts liquid smoke

Guacamole av 1 avokado (tilsett 1 fedd presset hvitløk, 1 ss sitronjuice, 1/2 finhakket rød løk og salt+pepper)
Grønn salat
1 stor tomat
Burgerbrød

Slik gjør du:

Finn fram en stor bolle og bruk hendene til å smuldre opp den ferske tofuen. Grovhakk løk og ha i en ny liten plastbolle sammen med all persillen. Bruk en stavmikser til å kjøre løken og persillen til en jevn puré. Ha puréen over i den store bollen med tofuen. 

Skyll mais og bønner, og ha over i bollen. Tilsett tomatpuré, pofiber og fiberhusk. Bruk en sleiv til å røre litt rundt.

Tilsett så alle krydderene og liquid smoken, og bruk en stavmikser til å mose det hele godt sammen. Du trenger ikke mose absolutt alt sammen, men deigen skal være ganske klissete og lett å forme. Tilsett evt en spiseskje eller to med vann, hvis det trengs. Du kan også justere kryddermengden etter ønske, feks mer chillipulver eller bytt det ut med cayenne. 

Varm en stekepanne på medium/høy varme(jeg hadde på nivå 7 av 9 på min panne) og ha i litt olje. Bruk hendene til å forme 7-10 burgere, alt ettersom hvor store du vil ha dem. Jeg fikk 7 ganske store burgere. Stek to-og-to burgere i pannen og snu etter et par minutter. De er gode når de er litt “brente”, men alt med måte. Det kan være lurt å fylle på med litt olje etterhvert, så de ikke setter seg fast i pannen.

Lag guacamole på ditt vis, kutt tomat i ringer og riv opp litt salatblader. Finn fram brødene og ha på salat, tex-mex burger, tykt lag med guacamole og tomatskiver. Velbekomme! Server gjerne med hjemmelagde potetbåter og/eller litt tortillachips. En kan også bytte ut tomatskivene med en hjemmelaget tomatsalsa dersom man vil gjøre det ekstra fancy!

 

Ingrid Helene Jurs - klippet

Ingrid håper bloggen vil vise at det ikke er vanskelig eller ensformig med vegansk mat, og at hun har stor tro på at kunnskap og fristende bilder kan overbevise leserne til å velge bort kjøttet og andre animalske ingredienser.