Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Tacograteng med tortillachips

Vi nordmenn elsker tacoen. Jeg husker å ha lese for noen år siden at nordmenn var de ivirigste tacospiserne som spiste taco flest ganger, sånn med tanke på innbyggertall så klart. Selv om den originale tacoen i lefse absolutt er god, er det noen ganger litt gøy med en forandring.

tacograteng

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

Prep Time:
35 minutes
Cook Time:
40 minutes
Serving:
For fire personer (to voksne og to barn)

Her har jeg valgt å kombinere det beste fra to kjøkken; meksikansk og italiensk. En herlig forening av meksikansk krydret kjøttfyll, tortillachips, hvit bechamelsaus og utseendet til en lasagne.

Ingredienser
Tortillachips – 150 gram
Vann – 4,5 dl
Tørket soyagranulat – 135 gram
Malt spisskummen – 2 ts
Frisk oregano – 1 ts
Paprikapulver – 1 ss
Chilipulver – 1 ts
Gul løk – 1 stk
Rød paprika – 1 stk
Hakkede tomater – 1 boks (á 400g)

Ostesaus
Vegansk smør – 45 gram
Hvetemel – 3 ss
Usøtet soyamelk – 4,5 dl
Næringsgjær – 6 ss
Malt muskat – 3 krm
Paprikapulver – 3 krm
Spisskummen – 3 krm

Instruksjoner

Forvarm ovnen til 180 grader og finn fram en ildfast form.
Finhakk hvitløk. Kutt løk og paprika i terninger. Varm en stekepanne på middels/høy varme med vannet. La vannet koke opp før du har i soyagranulat, spisskummen, oregano, paprikapulver og chilipulver. Ha så i hvitløk, løk og paprika når vannet har kokt vekk. Stek med jevnlig omrøring til løken blir blank.
Sett pannen ned til middels/lav varme og ha i hakkede tomater. Rør godt og la det stå på varmen mens du lager ostesausen;
Smelt smør i en liten kjele på middels varme. Visp inn melet til du får en tykk masse og spe så på med usøtet soyamelk. Visp til slutt inn næringsgjær, muskat, paprikapulver og spisskummen. Sett forsiktig opp varmen mens du visper slik at sausen blir tykk.
Montering; begynn med et tynt lag av tomat- og kjøttsaus. Ha så et lag med tortillachips, et nytt lag med kjøttsaus og så et lag med ostesaus. Gjenta til du ikke har mer fyll igjen, men avslutt alltid med ostesausen som øverste lag.
Stek midt i ovnen i ca. 35-40 minutter.

Ingrid Helene Jurs - klippet

Ingrid kombinerer sitt engasjement for dyrevelferd og interesse for matlaging og fotografi til å fremme et vegansk kosthold.