Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Sushi

Sushi betyr «ris med eddikblanding» og har ikke nødvendigvis noe med fisk å gjøre. Fyll/ topping kan varieres i det uendelige – vegetarsushi risikerer å bli din favorittmat!

sushi-495×700

Oppskrift og tekst: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com). FOTO: JonniTM

Til 4 porsjoner:

Ris
6 dl sushiris (hvit, kort, rund ristype)
8 dl vann
1 dl eddikblanding (kjøp ferdigblandet eller lag selv av riseddik, sukker og salt)
Fyll/ topping
1 hermetikkboks Inaruzushi no moto (marinert, frityrstekt tofuskinn), strimlet
1 agurk (strimles i tynne staver)
2 avokado, skjæres opp i avlange biter
Nori (ark av sjøgress, tørket og ristet)
Sesamfrø
Etc! Se tekst.

Tilbehør
Syltet ingefær (Gari), kjøp eller lag selv
Wasabi (hon-wasabi eller seiyō wasabi/ pepperrot)
Soyasaus (Shoyu)

2 timer før du starter med det andre skyll risen i kaldt vann til vannet er nesten klart (På Zen-vis i en bolle med enten 5 eller 7 skyllinger). La vannet renne av og la risen stå i korrekt vann-mengde for koking en time eller mer før du faktisk koker den. Evt. bare la den renne av og hvile i 45 minutter i en sil. Følg instruksjonene som følger med riskokeren (anbefales) eller kok opp i kjele og la stå på svak varme i 20 minutter, ta kjelen av varmen og la stå i 15 minutter uten å ta av lokket. Legg risen over i en plastbolle (ikke metall), eller optimalt en japansk trebolle som heter shari. Bland forsiktig risen med eddikblandingen med en tresleiv i flere omganger og forsøk å knuse så få riskorn som mulig (vertikal, «kuttende» bevegelser). Bruk en japansk håndvifte eller NOAHs Vegetarmagasin og vift bort overflødig fuktighet fra risen. Dette er litt slitsomt, men nødvendig. Ikke bruk sushiris før den er kjølt ned til romtemperatur.

Nå kan du velge hva du skal bruke risen til; nigiri-sushi (avlang bit med ris formes i hånden med topping), maki-sushi (rull), chirashi-sushi (bare en porsjonsbolle med ris som har toppingen slengt over) eller inari-sushi (fyll tofuskinn-putene med ris og topping). Det kjappeste er chirashi-sushi, men det morsomste å lage er nok maki-sushi. For å lage en maki med norien på utsiden bruker du en bambusmatte som du legger et ark nori oppå med den glatte siden ned. Fordel et tynt lag ris jevnt ut over noriplaten og la det stå igjen en udekket kant mot deg på 2 1⁄2 cm. Legg en stripe av fyllet tvers over risen et stykke over midten av risfeltet. Skyll hendene med vann for at ikke risen skal sitte fast i fingrene. Bruk matten til å rulle sammen rullen slik at den blir fast. Skjær så rullen i 8 deler med en skarp kniv som dyppes i varmt vann innimellom skjærene. Du kan også lage en maki med risen på utsiden (Uramaki), det er en litt annen metode.

Sushi betyr «ris med eddikblanding» og har ikke nødvendigvis noe med fisk å gjøre. Fyll/ topping kan selvsagt varieres i det uendelige. Tips til ingredienser er sopp (shitake og alt mulig annet spiselig fra skogen), gulrøtter (rå eller stekte i strimler), kokt grønn asparges eller hvit asparges fra glass, vegetarisk tang-kaviar, vårløk, gressløk, dill, frisk koriander, sukkererter, chilisaus, kampyo (strimler av tørket kalabas-stilk), stekte tofustrimler etc.

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.