Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Spicy bokhveteboller med soltørket tomat i enkel tomatsaus

Nydelige bokhveteboller med smak av soltørket tomat og røkt paprika! Bokhvetebollene har en herlig konsistens, med litt ekstra tyggemotstand fra hele solsikkefrø. De krydres med røkt paprikapulver og chilipulver, samt hvitløk og friske urter som gir ekstra smak. Før servering blandes de med en enkel tomatsaus, og serveres med spagetti og litt friske urter!

Hva er egentlig bokhvete? Bokhvete har lite med hvete å gjøre, til tross for navnet. Både utseende og bruksområdene til bokhvete minner om korn, men det er faktisk en type nøtt. Bokhvete er en av mine favoritter i plantebaserte burgere og boller, da de gir en fast og god konsistens. «Nøtten» er også glutenfri, og passer dermed ypperlig for allergikere!

spicy bokhveteboller – Copy

Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
45 min
Tilberedning
45 min
Porsjoner
3

Ingredienser

Bokhveteboller
1,5 dl bokhvete, kokt som anvist på pakken og avkjølt
8 halve soltørket tomat, tørre og bløtlagt i kokende vann i ca. 1 time (det går også fint å bruke soltørkede tomat som har ligget i olje, men tørk av dem godt)
2 fedd hvitløk
1 dl havregryn
1,5 ts røkt paprikapulver
Tørket chili, smak til (jeg bruke en liten tørket chili)
Salt og pepper, smak til
Friske urter, f.eks. en liten neve basilikum
½ dl solsikkefrø

Enkel tomatsaus
1 gul løk
2 fedd hvitløk
4 dl passata (evt. hakkede hermetiske tomater)
1 ss kokossukker
Timian, frisk
Salt og pepper, smak til
Tørket chili, smak til

Annet
Spagetti, fullkorn

 

Fremgangsmåte

Start med å lage tomatsausen. Finhakk løk og hvitløk og ha i en gryte. Stek løken i litt vann eller olje. Ha deretter i passata, kokossukker, samt krydder. Smak til med krydder etter hvert. La sausen koke i 30-45 minutter, gjerne lenger.

Finn frem en food processor, og ha i alle ingrediensene til bokhvetebollene, unntatt solsikkefrø. Kjør food processoren til bokhveten er delvis most, med grove biter av bokhvete og soltørket tomat. Ha deretter i solsikke frø og kjør i et par sekunder til –disse skal ikke moses, men være hele for litt ekstra tyggemostand.

Ha litt vann på hendene og form massen til små bokvheteboller –oppskriften gir ca. 26 boller. Stek bokvhetebollene i en stekepanne på middels varme til de er gyllenbrune. Husk at bollene ikke skal gjennomstekes slik som vanlig kjøttboller. De skal kun varmes opp og stekes slik at de får en gyllen skorpe.

Kok spagetti som anvist på pakken.

Når tomatsausen er ferdig, har du sausen over bokvhetebollene. La småputre i et par minutter.

Server bokhvetebollene med spagetti, litt friske urter, f.eks. timian, oregano eller basilikum. Topp også gjerne med litt næringsgjær eller vegansk parmesan (f.eks. Violife Prosociano, HER).

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.