Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Søtpotet Gnocchi

Gnocchi er en type italiensk type pasta, som vanligvis lages av potet, hvetemel og egg. Som veganer dropper jeg selvsagt egget, og det har aldri bydd på problemer. Her har jeg byttet ut vanlig hvit potet med søtpoteter. Søtpotet er en av mine favoritt grønnsaker, og den passer perfekt i gnocchi. Den gir god smak og nydelig farge. I dag droppet jeg å lage saus i det hele tatt, og hakket bare opp pesto-ingrediensene. Det går kjapt, gir mindre oppvask, og smaker fantastisk!

002-w580-h5803-1

Oppskrift, tekst og bilder:  Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

4 porsjoner

4 mellomstore søtpoter, ca 450 g
160-200 g siktet mel (spelt eller hvete)
1/2 ts godt salt (feks fint havsalt)
2 ss olje (kokos, oliven eller raps)
olje til steking (steking er valgfritt, men jeg anbefaler det- så godt!!)
1 potte fersk basilikum
2 store never valnøtter
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 ts finrevet sitronskall

Start med å bake søtpotetene. Prikk de med en gaffel, og bak de ved 200 grader i 46-60 minutter. Avkjøl potetene til de er kalde nok til å arbeide med. Ta av skallet, og mos kjøttet med en gaffel. Det skal være så lite klumper som mulig.

Strø litt mel på bordet, og legg på de moste søtpotetene. Dryss over 160 g av melet og saltet. Bruk fingrene og kna forsiktig mel og søtpoteter sammen. Deigen skal være myk, men ikke klissete. Er den klissete, må du tilsette mer mel.

For å teste om deigen er perfekt, koker du opp godt med vann i en kjele. Ta en liten bit av deigen og legg den i det kokende vannet. Når klumpen begynner å flyte, skal den koke videre i 30 sekunder. Ta ut klumpen med en skje. Hvis klumpen faller fra hverandre enten under koking eller når du tar den ut, må du tilsette mer mel.

Når deigen er perfekt, deler du den i 4 biter. Strø mel på underlaget, rull ut hver deig til en lang pølse. Del pølsene opp i gnocchi-biter, ca 1 cm tykke.

Kok opp vann i en kjele, og putt 5-10 gnocchi oppi av gangen. Når gnocchiene flyter på overfalten, lar du de koke i ytterligere 30 sekunder. Ta de ut med en skje, legg de i en bolle og drypp litt av oljen over slik at ikke gnocchiene klistrer seg sammen. Gjennta til du har brukt opp all deigen.

Gnocchiene kan serveres slik de er nå, eller du kan steke de raskt før servering. Jeg synes de er best når de stekes litt. Hell litt olje i en panne og stek gnocchiene et par minutter på hver side, slik at de får en gylden sprø skorpe.

For å lage «pestoen», hakker du bare opp basilikum, valnøtter og hvitløk. Bland det sammen med sitronskall og olivenolje.

(Hvis du vil lage ekte pesto, bruker du bare de samme ingrediensene, og tilsett mer olivenolje. Lag pestoen i en morter, blender eller food-processor.)

Legg gnocchien på et stort fat, eller i 4 tallerkner, og dryss basilikumsblandingen over. Serveres varm.

 

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.