Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Sort bønnesuppe

Synes du det er vanskelig å inkludere belgfrukter i kosten? Prøv denne spicy og smaksrike suppen av sorte bønner! Suppen smakssettes med blant annet løk, spisspaprika og selleri, samt røkt paprikapulver og chili. Server suppen med et vegetabilsk alternativ til rømme, frisk koriander, lime og litt ekstra chili!

I denne suppen bruker jeg tørre sorte bønner. Disse må bløtlegges på forhånd, gjerne over natten (8-12 timer). Deretter has de i suppen og kokes i 1-2 timer. Bløtlegging av bønner høres kanskje tidskrevende ut, men det er utrolig enkelt og krever kun litt planlegging! Husk at tørre bønner er mye billigere enn hermetiske -disse fås ofte på vanlige matbutikker, evt. på helsekost forretninger.

Løk, hvitløk, selleri og spisspaprika tilsettes for ekstra smak og en dose grønt i suppen. Tomat gir ekstra fylde til suppen, mens røkt paprikapulver og chili gir masse smak og det lille ekstra (spesielt paprikapulveret, bruk røkt! -det gjør stor forskjell).

sort bønnesuppe2

Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
20 min (pluss bløtlegging av bønner)
Tilberedning
1 time og 30 min
Porsjoner
2

Ingredienser

2 dl tørre sorte bønner + 4 dl vann, bløtlegges over natten (eller i 8-12 timer)
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 selleristang
1 spisspaprika
400 g hermetisk tomat
2 ts buljong eller 1 buljongterning, smak til
2 dl vann
1 ts røkt paprikapulver, smak til med mer
Tørket chili, smak til

Fremgangsmåte

Hakk løk, hvitløk, selleri og paprika i små terninger, og ha i en gryte. Stek på middels varme i litt vann, evt. olje til grønnsakene er myke.

Tilsett de bløtlagte bønnene med bløtleggingsvannet (for fargens skyld), sammen med vann, tomater og krydder.

La suppen småkoke på middels varme i ca. 1,5 time, gjerne lenger. Suppen skal være relativt tykk og bønnene møre. Om du ønsker en jevnere suppe kan du mose deler av suppen med en stavmikser -jeg synes ikke dette var nødvendig.

Server suppen med Oatly iMat Fraiche (en havrebasert 100% vegetablisk «rømme»), frisk koriander og litt ekstra chili.

Notat

Suppen er relativt kalorifattig, så du kan med fordel servere den med tilbehør. Jeg valgte å servere den med et vegetabilsk alternativ til rømme, nemlig Oatly iMat Fraiche. Nysgjerrig på hva dette er? Sjekk ut produktet på Oatly sin hjemmeside, HER. Du kan også servere suppen med avocado i skiver, litt tortillachips eller litt ristet brød. Pynt også med litt frisk koriander, lime og ekstra chili på toppen.

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.