Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Sort bønneburger med hjemmelaget burgerdressing

Smakfulle burgere av sorte bønner og kikertmel! Jeg serverer de med salat, tomat, stekt løk, avocado og en fyldig hjemmelaget burgerdressing av eggfri aioli, sylteagurk, tomatpurée og friske urter. Burgerne er faste og gode i konsistensen, med masse smak og krydre. De inneholder både kikertmel, som gjør de faste, og smuldret brød som fungerer som et slags bindemiddel. Både sorte bønner og kikertmel er gode proteinkilder og en burger (uten tilbehør) inneholder ca. 10 g protein.

sort bønneburger 2

Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
30 min
Tilberedning
15 min
Porsjoner
6

Ingredienser og fremgangsmåte – Burgerdressing

Steg 1: Lag vegansk aioli!

1 fedd hvitløk
1 dl usøtet soyamelk
1 ts eplecider eddik
1 ss dijon sennep
1,5-2 dl rapsolje
Pepper

Blend alle ingrediensene med en stavmikser, unntatt rapsoljen. Hell deretter oljen i en tynn stråle mens du bruker stavmikseren. Blandingen vil da tykne.

Del 2: Gjør aioli om til burgerdressing!

1 oppskrift eggfri aioli
15 g sylteagurk
4 ts tomatpuré
Finhakket gressløk og dill

Blend eggfri aioli, sylteagurk og tomatpuré med en stavmikser. Ha blandingen over i en bolle og tilsett finhakkede urter. Gir ca 2,5 dl burgerdressing, nok til 6-8 burgere. Oppbevares i kjøleskap.

 

Ingredienser og fremgangsmåte – Bønneburgere

Stekeolje (raps- eller olivenolje)
1 gul eller rød løk
3 fedd hvitløk
⅓ chili
10 cm purre
340 g hermetiske eller kokte sorte bønner (2 pk fra GoGreen)
2 mellomgrove brødskiver, delt i mindre biter
1 dl kikertmel
2 ss tamari eller soyasaus
2 ss næringsgjær (kan sløyfes)
1 ts paprikapulver
½ ts salt
Pepper

Skjær løk, hvitløk, chili og purre i mindre biter. Ha litt olje i en stekepanne og stek grønnsakene på middels varme til de er gylne.  Ha deretter grønnsakene i en food processor.

Ha så resten av ingrediensene i food processoren og kjør til en grov masse. Om burgerfarsen kjennes veldig myk kan du ha i litt ekstra kikertmel, men burgerne vil også bli fastere etter steking.

La gjerne burgerfarsen stå å hvile i kjøleskapet i 30 min. Om du ikke har tid kan de helt fin stekes med en gang. Form farsen til 6 burgere og stek i en stekepanne i litt olje. Server på grove burgerbrød med ønsket tilbehør.

 

TIPS: varm opp burgerbrødene i et par minutter i ovnen, for å gi dem en crispy overflate. Bruk gjerne grove burgerbrød, de metter lengre og tilfører ekstra fiber!

Server gjerne også med:

 

 

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.