Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Sitronmarinert seitan

Hvis du ikke er vant til å bruke seitan, anbefaler jeg deg å begynne nå. Seitan er «kjøtt» laget av gluten, proteindelen, fra hvete. Akkurat slik som tofu, er seitan nøytralt i smaken. Marinaden er derfor viktig, og her kommer min yndling; en herlig sur og søt marinade laget av sitron, persille, basilikum og hvitløk.

0111-567×700

Av Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

Jeg lager seitan av glutenmel som kan kjøpes på mange helsekostbutikker. Husk at glutenmel ikke er det samme som glutenFRITT-mel. Du kan lage «biffer» av seitan, eller, slik jeg gjør her, skjære den opp i biter. Perfekt å tre på grillspyd og legge på grillen.

4 porsjoner

Seitan:

5 dl glutenmel
1/2 ts bakepulver

Marinade:

2 dl sitronsaft
2 dl olivenolje
2 fedd hvitløk, hakket
1/2 dl rissirup eller agavesirup
1 ts fint havsalt
1 dl finhakket persille
2 dl finhakket basillikum

Begynn med å lage seitanen. Bland glutenmel og bakepulver i en bolle, og tilsett nok vann til å forme en klissete og fast deig. Hvis du ikke har jobbet med seitandeig før kan det være vanskelig å vite hva slags konsistens du ser etter. Deigen skal henge sammen, du skal kunne bruke hendene til å elte den, men ikke være tørr. Elt deigen ca 30 ganger. Legg et kjøkkenhåndkle over deigen, og la den hvile i 15 minutter.

Imsens koker du opp ca 2 liter vann i en stor kjele. Del seitanen i 2 deler og form hver del til runde, litt flate kaker. Legg de i det kokende vannet, og la de koke på svak varme i 30 minutter. Ta de opp fra vannet og la de avkjøles.

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær seitanen i biter og legg de i marinaden. La de stå slik i kjøleskapet i minimum 1 time, gjerne over natten.

Gjør klar grillen eller en tørr stekepanne. Grill eller stek seitanen i noen minutter til den får en gylden og sprø skorpe.

 

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.