Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Salat med quinoaboller, hvitløksdressing og nachochips

Denne salaten er garantert mettende nok for både store og små, med nystekte spinat- og quinoaboller, hjemmelaget hvitløksdressing på cashewnøtter og en neve sprø nachochips på toppen.

SAMSUNG CSC

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Vegansk + glutenfri
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 20-30 min

Noen ettermiddager er total confusion for meg. Jeg har for eksempel kjempelyst på spinat- og quinoaboller, men finner ikke helt utav hva jeg vil ha dem til. Kjæresten hopper opp og ned og vil ha salat til middag. Samtidig har jeg lyst til å lage en batch med Not Parmesan for å ha stående, og jeg kunne godt tenke meg en batch med cashewrømme også, for det er så fint å ha i kjøleskapet. En teskje på brødskiva med avocado, en klatt på tacoen… Kjekt å ha, tenkte jeg. Dessuten lå det en pose nachos i skapet.

Resultatet blir derfor som følger: Alt. Samtidig. På en gang. Og er sulten, ikke minst. Det går ganske fort i svingene på kjøkkenet de ettermiddagene, og det ser mildt sagt rotete ut etterpå også. Men middagen ble god, og det er det viktigste.

Du trenger ikke lage både Not Parmesan og cashewrømme samme dag som du skal spise denne salaten, om det blir litt for omstendelig. Begge deler holder seg godt, og kan brukes til mye annet. Om du har overskudd en kveld kan du smekke sammen de to elementene da, og ha det klart til både en og to og tre middager. Spinat- og quinoabollene er best når de er nystekte, men det går an å lage deigen dagen i forveien, og la den stå kjølig over natta.

 

Salat med quinoaboller, hvitløksdressing og nachochips

Spinat- og quinoaboller
2,5 dl quinoa (hvilken som helst farge)
5 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
ca 100 gram spinat
3 hvitløksfedd
1 vårløk
2 ss Not Parmesan (kan erstattes eller droppes)
1 ts salt
2-3 ts sriracha eller annen chillisaus/pulver (juster mengden)
3-4 ss kikertmel
Nøytral olje til steking

Om du ikke har ferdigkokt quinoa (ca 5 dl), skyll quinoaen godt i kaldt vann, og kok den opp med vann og grønnsaksbuljong. Etter ca 15 minutter er alt vannet absorbert og fordampet, og da er quinoaen ferdig.

I mellomtiden skal spinat skylles og finhakkes, hvitløksfedd finhakkes eller raspes, og vårløk kuttes opp. Bland inn quinoaen i alt dette, og rør inn salt, Not Parmesan/evt erstatning, sriracha og kikertmel. La den stå i et par minutter for å sette seg, og prøvestek en bolle.

Ta en liten spiseskje masse i hånda, og rull den til en liten ball. Den skal feste seg lett sammen – om den ikke gjør det, prøv med litt ekstra kikertmel. Varm opp en stekepanne med olje, rull boller og legg dem rett i panna. Rist lett på panna underveis, og bruk en stekespade eller -pinsett for å snu dem. De blir gyldne etter tre-fire minutter, da kan de snus og bli gyldne på andre siden også.

Not Parmesan
2 dl rå, usaltet cashewnøtter
2 ss næringsgjær
1 ts salt
1/2 ts hvitløkspulver

Kjør alle ingrediensene til en fin masse i en blender eller matmølle. Oppbevares tørt.

Cashewkrem
2 dl rå, usaltet cashewnøtter
1-2 ss kokt vann
1 ss ferskpresset sitron
En liten klype salt
Eventuelle smakstilsetninger: hvitløk, næringsgjær, chilli, paprika

Kok opp en liter vann i vannkokeren din, og dekk cashewnøttene med kokende vann i en bolle. La dem stå i minimum fem minutter, gjerne opp mot tjue minutter/halvtime, om du har tid til det, men det er inget krav. Du kan også la dem koke i en kjele i 10 minutter.

Finn frem en liten blenderboks eller matmølle (om du kun skal lage av 2 dl, og ikke mangedoble, er det smart med en liten blenderboks for at bladene skal få tak). Hell av vannet på nøttene, ha nøttene over i matmølla, sammen med ferskpresset sitron og salt. Kjør det til det er malt, og spe forsiktig med vann til du har ønsket konsistens.

Salat
4 store porsjoner grønn salat etter eget valg
(jeg bruker hjertesalat, rød lollo og ruccola)
15-20 cherrytomater
8-10 reddiker
1 pose sukkererter
2 vårløk
1 sitron
4 never nachos

Start med å lage Not Parmesan og cashewrømme med hvitløk, om du ikke har gjort dette i forkant. Noe av NP skal du bruke i røra til quinoabollene, og litt skal du ha til topping. Resten kan du spare til neste middag.

Lag spinat- og quinoabollene etter oppskriften. Rull små kuler av deigen som du legger klart på et fat, sånn at alt kan stekes samtidig.

Skyll og tørk salaten, og riv den i store flak med hendene, og fordel i fire boller eller legg utover et serveringsfat. Skyll reddiker, tomat, sukkererter og vårløk, og fordel dette utover salatene.

Stek quinoabollene når salatfatet er klart. De skal bli fine og gyldne på alle kanter, prøvesmak gjerne underveis. Fordel bollene utover salaten når de er ferdigstekte, og klatt på cashewrømme, legg på nachos, strø litt NP over, og skvis sitron over helt til slutt.

SAMSUNG CSC

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.