Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Risotto med skogsopp

Risotto er perfekt helgekos! Jeg har lagd mange forskjellige risottoer opp igjennom tidene, men ingen blir så gode som de som er fulle av forskjellige sopp. Enda bedre blir en risotto dersom du bruker tørket sopp og det vannet som er igjen etter bløtlegging. Det er nettopp det jeg har gjort her, og for å gjøre det enda bedre bruker jeg noe spennende sopp en sjampinjong. Jeg bruker tørket steinsopp og fersk østerssopp og aromasopp. For å toppe det hele vender jeg inn frisk finhakket persille mot slutten av koketiden. Jeg bruker også en veldig god hvitvin, som er fast hos meg når jeg lager risotto – og den er såklart vegansk!

risotto

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

4 Porsjoner

Ingredienser

30 g tørket steinsopp
250 g assortert sopp, gjerne steinsopp, kantarell, østers
2 sjalottløk
1/2 kinesisk hvitløk

2,5 dl aborioris
1/2 dl vegansk hvitvin, jeg bruker denne når jeg lager risotto
1 l vann med grønnsaksbuljong
Halvparten av kokevannet

1 ss vegansk smør
2 ss næringsgjær
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Ha den tørkede soppen over i en medium bolle. Kok opp nok vann til å dekke over soppen, omtrent 3-4 dl. Ha det kokende vannet over i bollen og la soppen stå å trekke i ca 30 minutter. Når soppen er ferdig trekt, hell vannet gjennom en sil i en bolle, slik at du tar vare på kokevannet. Tørk lett av soppen.

Grovhakk den ferske soppen og finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm en stekepanne på medium varme med litt god olivenolje og ha i fersk sopp, sjalottløk og hvitløk. Stek i et par minutter til løken nesten blir blank. Ha så i den bløtlagte soppen og stek et par minutter til. Ha så hele sopp- og løkblandingen over i en bolle og sett den til side mens du starter på risen.

Ha i et par spiseskjeer med olivenolje i en stekepanne på medium varme. Ha i risen og bland godt slik at all risen er dekket med litt olje og stek et par minutter med jevnlig omrøring.

Ha så i hvitvinen og la den koke inn. Sett opp varmen til medium/høy og ha i 2 dl vann med buljong av gangen. La vannet koke inn mellom hver gang.

Til slutt rører du inn ca halvparten av kokevannet fra den tørkede steinsoppen, smør, næringsgjær og smak til med salt og pepper. Ta gjerne vare på resten av kokevannet dersom du tar vare på rester, da det er veldig godt å varme opp risottoen med nettopp det kokevannet.

Ingrid Helene Jurs

Ingrid kombinerer sitt engasjement for dyrevelferd og interesse for matlaging og fotografi til å fremme et vegansk kosthold.