Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Pestopizza med spinat og artisjokk

Det er gøy å bruke fantasien når man lager pizza. Nesten alt kan legges på. I denne oppskriften har jeg byttet ut tomatsaus med pesto, rett og slett fordi pesto er noe av det beste jeg vet. Jeg lager min egen, men du kan også kjøpe ferdiglaget, bare pass på at den ikke inneholder parmesanost. Av grønnsaker har jeg valgt marinerte artisjokkhjerter (finnes vakumpakket eller i løsvekt i større matvarebutikkert), spinat og hakkede oliven. Kjempegodt!

 

005-580×434

Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

Jeg lager 4 porsjonspizzaer, men du kan også lage en stor pizza, eller mange små. Bruk et kjøkkenglass og stikk ut små pizzabunner før du legger på fyllet. Perfekt som selskapsmat.

4 porsjonspizzaer

2 1/2 dl lunket vann
1 pakke tørrgjær
1 ts rårørsukker, el vanlig hvitt sukker
1 ts fint havsalt
2 ss olje
280 g hvetemel
1 basillikumplante
75 g pinjekjerner
1 dl olivenolje
2 hvitløksfedd
300 g grillede, marinerte artisjokkhjerter
400 g frossen spinat, tint
1 dl oliven, hakket
300-400 g soyaost, revet

Rør sammen vann, tørrgjær og sukker i en bakebolle. La den stå i ca 5 minutter. Bland inn olje, havsalt og mel. Hvis deigen blir for klissete blander du inn mer mel, litt etter litt. Pass på at deigen ikke blir tørr. Den skal være klissete, men fast nok til å eltes med hendene. Bruk hendene og elt deigen lett i ca 5 minutter på kjøkkenbenken. Smør inn deigen med litt olivenolje, legg den tilbake i bollen, og la den heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter.

I mellomtiden forbereder du fyllet. For å lage pestoen trenger du en morter eller en blender. Legg oppi basillikum, pinjekjerner, hvitløk og olivenolje. Knus ingrediensene til en flytende fin masse. Spe på med mer olivenolje hvis det trengs. Smak til med havsalt. Klem av overflødig vann fra den opptinte spinaten.

Når pizzadeigen er ferdig hevet, elter du den raskt før du deler den opp i 4 like deler. Kjevle eller press ut hver del til sirkler. smør på et godt lag pesto på hver pizza. Dryss over spinat, artisjokk og hakkede oliven. Avslutt med soyaosten. Stek pizzaene ved 200 grader i 15-20 minutter.

 

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.