Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Perfekt falafel

Falafel er en av de tingene som egentlig er veldig enkelt, men som ofte kan bli veldig vanskelig allikevel. Har du noen gode kjøreregler og supertriks på lur, blir dette allikevel lett som en plett! Perfekt falafel, værsågod!

SAMSUNG CSC

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Vegansk + glutenfri

Mengde: 18-20 falafler
Arbeidstid: 20 minutter + bløtlegging
Steketid: 30 minutter

Frityrstekt, pannestekt, ovnstekt, tørre kikerter, bløtlagte kikerter, kokte kikerter, kikertmel eller egg eller ingen av delene, friske urter, tørre urter.. Det er så mye å tenke på! Jeg har prøvd og feilet så himla mye med falafler, og endelig er tiden inne for å kunne fortelle hva jeg har kommet frem til.

Triks nummer 1: Bløtlage kikerter
Det aller viktigste for å oppnå gode falafler er å bruke bløtlagte kikerter istedet for forhåndskokte. Det innebærer at du må huske å bløtlegge tørre kikerter et døgn i forveien, men det betyr også billigere falafler. Grunnen til dette er at bløtlagte kikerter oppfører seg helt annerledes når de moses enn kokte – tenk på hva som skjer med kikerter når du lager hummus? Nettopp, det blir en glatt masse. Når du bruker tørre kikerter som bløtlegges, smuldrer de seg opp på en annen, litt grovere måte, som igjen får positive konsekvenser for konsistensen på falaflene og stekingen av dem. Det går naturligvis an å bruke kokte kikerter, men da blir det nødvendig å bruke et ekstra bindemiddel, enten ved å tilsette kikertmel (som er malte, tørre kikerter) eller egg.

SAMSUNG CSC

Triks nummer 2: Bake i ovnen
Det er mange som sier at det ofte smaker litt rått av falafler når man lager dem selv, spesielt ved bruk av bløtlagte kikerter og/eller kikertmel. Og det er jo ikke så rart – de er jo rå! Når disse stekes i panne blir de stekt forholdsvis kort tid, og man oppnår i bunn og grunn bare en stekeskorpe med rå falafelmasse inni. Når disse bakes i ovnen, blir de gjennomstekt i ordets rette forstand. Men hva med stekeskorpen, lurer du på kanskje på, den som er så god?

SAMSUNG CSC

Triks nummer 3: Sett jernpanne (eller lignende) i ovnen
Ved å steke falaflene inne i ovnen i en varm jernpanne med et tynt lag olivenolje, oppnår du den gode stekeskorpen som kjennetegner falaflene vi alle er så glad i, samtidig som de blir gjennomstekt. Om du ikke har en jernpanne kan du også bruke en stekeplate, bare vask den godt – poenget er at det ikke skal være noe mellom falaflene og den varme, varme stekeflaten. Du kan sette vanlige stekepanner i ovnen også, men bare om de ikke har håndtak eller andre deler av plastikk, tre eller andre materialer som ikke tåler høy varme. En svart ildfast form vil også gjøre jobben.

 

Perfekte falafler
2 dl tørre kikerter, bløtlagt i minst 24 timer
1/2 rødløk
3-4 hvitløksfedd
1 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts chillipulver/harissa/sriracha
1 ts korianderfrø/malt koriander
1 ts cumin
1/2 ts grovkvernet pepper
2 ss olivenolje + olje til pannen

Et døgn eller to i forkant må du bløtlegge kikertene i masse kaldt vann. De kommer til å suge til seg mye mer vann enn man skulle tro, så sørg for at det er riiiikelig. Skift gjerne vann på dem, om du skal la de stå i mer enn et døgn.

Når tiden er kommet for å lage falafler, sett stekeovnen på 200 grader, og finn frem alle ingrediensene, en matmølle eller blender, og en jernpanne/plate.

Hell vannet av kikertene, og ha de over i matmølla sammen med alle de andre ingrediensene. Du kan gjerne justere mengden krydder, den mengden som er oppgitt gir ganske milde falafler. Kjør ingrediensene til en masse, til du ser at den begynner å “feste seg”, altså at blenderen din drar med hele massen i ett sveip. Ta en titt på det øverste bildet for hvordan konsistensen bør se ut – den føles nok litt for bløt, men det går fint – så lenge du har brukt tørre kikerter.

Risle olivenolje i stekepanna eller formen du skal bruke. Jo mer olje du har oppi, jo mer frityr-ish vil de bli. Det går også fint å bare pensle flaten du skal legge falaflene på. Bruk hendene og form runde, flate falafler, som er ca 4-5 cm i diameter og 1 cm høy. Legg de forsiktig ned i panna/formen, og gjør det med hele deigen, om du vil lage opp alt med en gang (du kan også sette overflødig masse i en tett boks i kjøleskapet og steke det opp en dag eller to senere).

Sett stekepanna/formen på et brett midt i ovnen, og la de stå i 15 minutter før du snur dem og steker i 15 minutter til.

Falaflene kan du spise med en stor salat, i pitabrød, med hummus, eller bare som snacks med en skål chillimajones.

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.