Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Linsebolognese

En enkel hverdagsrett som de fleste vil like! Linser kan brukes istedet for kjøtt i bolognese, som kokes sammen med cherrytomater, løk og hvitløk, gulrot, sopp og krydder. Linsebolognesen serveres med valgfri pasta, gjerne fullkornspasta. Vegansk «parmesan» er et must til denne retten!

Linsegryten er supersunn og metter godt. Den inneholder bra med proteiner -nesten 20 g per porsjon. Serveres den med en god porsjon fullkornspasta gir retten hele 30 g protein per porsjon! Gryten dekker dagsbehovet for selen og kobber, men er også rik på flere B-vitaminer, vitamin E, jern, magnesium og sink. Server linsebolognesen med fullkornspasta for mer fiber!

bolognese1

Server bolognesen med hjemmelaget vegansk «parmesan». Du finnes vegansk parmesan fra merket «Violife», kalt «Prosociano». Jeg bruker ingen oppskrift til denne «parmesanen», da mengdeforholdet ikke er så viktig:

  1. Rist cashewnøtter (naturelle, usaltede) i en tørr panne på medium varme i et par minutter -se til at de ikke blir brent. Dette fremhever nøttesmaken.
  2. Ha cashewnøttene i en blender eller food processor, sammen med næringsgjær og en liten klype salt.
  3. Kjør til en smuldrete konsistens. Smaker nydelig over linsebolognesen!

Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
20 min
Tilberedning
1 time
Porsjoner
3

Ingredienser

Bolognese
Olivenolje til steking
1 rød løk
2 fedd hvitløk
6 aroma sopp
1 gulrot
3 ss tomatpure
800 g (2 bokser) hermetiske cherry tomater*
2 ts grønnsaksbuljong
2 dl tørre linser, enten Puy eller Beluga linser (små linser)
4 dl vann**
En liten neve frisk basilikum
Pepper

Til servering
Spagetti, fusilli, penne etc., gjerne fullkorn
Basilikum
Vegansk «parmesan» (se lenger opp i innlegget)

Fremgangsmåte

Finhakk løk og hvitløk. Stek løken i en stor gryte med litt olivenolje. Jeg bruker sjelden stekeolje, men i denne gryten gir olivenolje ekstra god smak.

Mens løken steker skjæres sopp i små terninger, og gulrot rives på rivjern. Tilsett sopp og gulrot i gryten. Stek til løken er gyllen og soppen er gjennomstekt.

Ha i tomatpure og bland godt. Tilsett deretter de øvrige ingrediensene. Legg lokk på gryten og la den småkoke på middels varme i minst 1 time, gjerne lenger. Linsene skal være helt myke.

Smak evt. til med ekstra krydder. Jeg brukte litt chilipulver.

Server med valgfri pasta, litt frisk basilikum og vegansk «parmesan».

Notater
*Hermetiske cherry tomater gir en god sødme til gryten. Om du ikke finner cherry tomater kan du fint bruke vanlige hermetiske tomater. Smak evt. til med litt søtning.

**For fyldigere smak kan noe av vannet byttes ut med rødvin.

 

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.