Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Lasagne

Kjøtt er ingen selvsagt ingrediens i lasagnen i Italia, prøv denne veganske varianten og forstå hvorfor!

lasagne

Oppskrift og tekst: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com). Foto: Knut Bry

Til 4 porsjoner:

Lasagneplater
Revet soyaost til å ha på toppen
Tomatsaus
300 g sjampinjong, grovhakket
1 løk og 3 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot og 1 stangselleri, finhakket
1 ts oregano
1 ts basilikum
1/2 ts timian
1 laubærblad, salt og pepper
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1 terning grønsaksbuljong i 2 dl varmt vann
150 g tørkede soyabiter, olivenolje til steking

Hvit saus
4 ss margarin
3 ss hvetemel
5 dl soyamelk
1 ts salt
1/2 ts hvitpepper
1/3 ts revet muskatnøtt

Tomatsausen: Hakk ferdig alle ingrediensene. Varm rikelig med olje i en stekepanne og stek soppen på medium varme til den er gyllen. Sett soppen til side mens du lager sausen. Varm olje i en gryte og stek løken og hvitløken på medium til svak varme til den er myk. Tilsett gulrot og stangselleri, og la det steke i ca 5 minutter. Rør av og til. Bruk mer olje hvis det er tørt. Tilsett urter og laubærblad og la det surre under omrøring i ca 1 minutt. Tilsett tomatboksen, tomatpuré, soyabiter og buljong. Kok opp og la det koke på svak varme i minst 30 minutter uten lokk. La den gjerne koke flere timer hvis du har tid, for mer fylde. Tilsett den stekte soppen underveis, og smak til med salt og pepper. Ta ut laurbærbladet.

Den hvite sausen: Smelt margarinet i en liten gryte på lav varme. Tilsett melet og rør det jevnt mens det surrer under omrøring i 1-2 minutter. Tilsett litt og litt soyamelk mens du visper sausen jevn. Kok opp og småkok 3-4 minutter. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Hell i litt vann hvis den er for tykk.

Legg lagvis flere lag med lasagneplater, tomatsaus og litt hvit saus i en ildfast form. Avslutt med et godt lag hvit saus. Strø soyaost over. Stek på 225 grader i 15 minutter med lokk/ folie over. Stek så i 15-20 minutter uten lokk til den er gyllen, og lasagneplatene er møre. La retten hvile i 5 minutter før servering.

 

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.