Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Kalde nudler med knallgrønn saus

Er du vant og glad i grønn mat, er dette middagsretten for deg! Den grønne sausen er kremet og smaker deilig av fersk hvitløk, lime og avokado.

 

20130211_154249-w580-h580

Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

Jeg har brukt kelpnudler i denne retten, som rett og slett er noe så skummelt som nudler laget av alger. Men ikke la deg skremme av tanken på algenudler- de smaker faktisk ingenting, og kan bli til de nydeligste nuddelretter ved å tilsettes smakfulle sauser og dressinger. Jeg har linket til kelpnudlene, som enkelt kan bestilles på nett. Hvis du ikke har, eller ikke vil bruke, kelpnudler, smaker denne sausen like godt over andre nudler. Mine favoritter er udon (risnudler) og soba (bokhvetenudler). Kok og avkjøl nudlene, bland inn sausen, og du har en lett og smakfull middag på få minutter.

2 porsjoner

1 pakke kelpnudler (340 g), eller 200 g annen type nudler feks udonnudler (ris) eller sobanudler (bokhvete)
2 godt modne små avokadoer (eller 1 1/2 store)
juice fra 2 lime
1 stor håndfull fersk spinat
1 fedd hvitløk
1/2 ts godt salt (jeg bruker havsalt eller Himalayasalt)
2 ss hampolje
litt hampfrø til å strø på toppen

Hvis du bruker kelpnudler, må du skylde disse godt i kaldt vann før du blander de med sausen. Legg nudlene i en stor bolle, hell over kaldt vann, hell av vannet, og gjør det samme en gang til. La nudlene ligge (uten vann) i bollen, mens du lager sausen.

Hvis du bruker udon- eller sobanudler, må disse kokes og avkjøles før du blander de med sausen. Følg instruksjonen på pakken, hell av vannet, og la de avkjøles i en stor bolle.

Lag sausen: legg avokado-»kjøttet», limejuicen, spinat, hvitløk, salt og hampolje i blenderen, og blend til du har en helt glatt saus. Smak til med mer salt, lime og hvitløk, hvis du ønsker det.

Hell sausen over de kalde nudlene, bland godt (det enkleste er å bruke -rene- hender her). Fordel nudlene i to skåler og dryss over litt hampfrø. Servers med det samme, gjerne med en god salat til.

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.