Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Julemiddag: Valnøttstek, hvitløksmos, tranebærsaus og ristede rosenkål med granateple

Jeg er kjempeklar for alt det koselige julen har å by på, og spesielt den gode maten! I dag testet jeg ut det jeg tror blir årets julemiddag. Godt ble det iallefall, og helt klart noe jeg kan spise på årets beste dag!

0045-580×434

Oppskrift, tekst og bilder:  Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

Valnøttstek
8 stk./4 personer

5 dl tettpakket kokt brun ris, avkjølt (bruk rundkornet, den må være «sticky»)
3 dl finmalte valnøtter
2 ss finmalte linfrø
2 fedd hvitløk, finhakket
fint havsalt og sort pepper
Tranebærsaus

5 dl tranebær (jeg brukte frosne)
saft fra en halv appelsin
1/2 dl lønnesirup, agave nektar el.l (eller mer, smak deg frem)
Hvitløksmos
4-6 porsjoner

3 store bakepoteter
6-10 fedd hvitløk
olivenolje
fint havsalt og sort pepper
Ristede rosenkål med granateple

40 rosenkål
1 granateple
kokosolje eller olivenolje
fint havsalt

Start med å lage tranebærsausen. Legg alle ingrediensene i en kjele. Kok opp, skru ned varmen og legg på lokk. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak deg til med mer sirup hvis du synes den ble for sur. Hell i en skål og avkjøl i minst en time.

Valnøttstek: I en stor bolle blander du linfrø, hvitløk, havsalt og pepper. Tilsett den avkjølte risen, og bland godt. Tilsett 2,5 dl av valnøttene. Bruk hendene, og kna deigen sammen. Du skal ende opp med en sticky deig som er lett å jobbe med. Del deigen opp i 8 like store deler, og form de til ønsket form. Jeg lagde firkanter. Vend stekene i resten av valnøttene.
Legg stekene over på et bakebrett med bakepapir. Stek i 15 minutter ved 200 grader. Snu alle stekene, og stek videre i 15 minutter til.

Hvitløksmos: Prikk potetene med en gaffel. Bak ved 200 grader til de er helt møre, mine trengte nesten en time.
Samtidig tar du hvitløksfeddene (behold skallet på mens de stekes) og legger de i aluminiumsfolie. Hell over litt olivenolje, og pakk folien godt rund. Legg de inn sammen med potetene, og stek de i 20-30 minutter. De skal be gyldene og myke. Avkjøl de for du tar av skallet.
Når potetene er klare, skjærer du de opp i store biter og legger de i en kjele. Tilsett hvitløken, godt med havsalt og pepper, og en noen spiseskjeer olivenolje. Bruk en potetmoser, og mos til du får ønsket konsistens. Jeg synes det er best når den er ganske grov. Tilsett mer olje hvis den virker tørr.

Rosenkål med granateple: Rens rosenkålen. Hvis de er store kan du dele de i to. Legg de i en ildfast form, dekk alle med kokosolje eller olivenolje, og dryss over litt fint havsalt. Stekes i oven ved 200 grader til de er møre og gyldene, 20-30 minutter.
Bland rosenkålen med granateplekjerner, og server.

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.