Det jeg synes er best med vegansk julemat (bortsett fra at det er dyrevennlig selvsagt) er at maten er så vakker! Alle regnbuens farger samlet på et bord med de lekreste retter. I år lager jeg marinerte tofu-steker og flere forskjellige grønnsakstilbehør (den beste delen av måltidet!); rødbetesalat med ruccolat, appelsin og valnøtter, ovnsstekt gresskar med granateple og pacannøtter, og deilige ovnsbakte poteter med rosmarin og hvitløk.
Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)
Middag til 4-6
Tofu-steker
400 g fast tofu
2 dl kokende vann
1/2 dl olivenolje
4 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts tørket dill
1 ss finhakket fersk rosmarin
1 ts tørket timian
godt salt og sort pepper
Rødbetesalat med ruccola, appelsin og valnøtter
4 mellomstore ferske rødbeter
olje, jeg brukte kokos
godt salt (feks Himalaya eller havsalt)
1 pakke ruccola
1 appelsin
1 stor neve hakkede valnøtter
Ovnsstekt gresskar
2-3 små Hokkaidio-gresskar (eller bruk feks Butternut eller annet gresskar du liker)
kokosolje (ev annen nøytal olje, men kokos passer fint her)
godt salt
kjerner fra et granateple
2 store never pecannøtter, hakket
2 grønnkålblader (det viktige her er fargen, så har du ikke grønnkål kan du fint bruke noe annet knallgrønt, som persille eller ruccola)
Rosmarin-poteter
8-10 mellomstore poteter
en hel hvitløk
fersk rosmarin
godt salt og sort pepper
nøytal olje
Tranebærsaus
en pakke frosne tranebær (225 g)
saft fra en halv appelsin
1/2 dl lønnesirup
Tofu-stekene: Start med å marinere tofuen kvelden før maten skal serveres. Skjær tofuen i ca 1 cm tykke skiver og legg de tilside mens du lager marinaden.
Bland sammen kokene vann, alle urtene, finhakket hvitløk og oljen. Legg tofu-skivene i et litt dypt fat, og hell marinaden over. Dekk til, og la tofuen stå i kjøleskapet over natten.
Legg tofuskivene på et stekebrett, og stek ved 150 grader i en time. Snu tofuen etter 30 minutter. Ta tofuen ut av ovnen. Nå kan tofuen fint stå å vente på at resten av måltidet blir klart, det gjør ingenting at den blir kald. Like før servering varmer du litt olje i en stekepanne, og bruner tofu-skivene raskt på hver siden. Server.
Rødbetesalat: Denne salaten serveres kald, så du kan godt tilbrede rødbetene kvelden i forveien og la de ligge i kjøleskapet over natten.
Skrell rødbetene og skjær de i tykke skiver. Pensle de med litt olje og strø over litt salt. Legg de utover et stekebrett dekket med bakepapir eller aluminiumsfolie, og stek de ved 200 grader i 30-40 minutter, til de er møre. Avkjøl.
Legg ruccolaen på et serveringsfat, legg rødbeteskivene pent over. Skjær appelsinen i skiver,og legg de over rødbetene. Strø over valnøtter.
Ovnsstekt gresskar: Skjær gresskarene i tykke ringer (1-2 cm) og ta ut innmaten. Legg de utover et stekebrett dekket med bakepapir eller aluminiumsfolje og drypp over godt med kokosolje (eller annet olje, men kokosolje er faktastisk her!) og noen gode dryss salt. Stek ved 200 grader i 25-35 minutter, til gresskarringene er gyldene og møre.
Legg ringene på et serveringsfat. Pynt med granateplekjerner, peacannøtter og finhakket grønnkål (eller annet grønt). Server varmt.
Rosmarin-poteter: Del potene i to (behold skallet på). Legg de i et ildfast fat, og dryp over godt med olje, hele hvitløksfedd med skall, mange kvister med fersk rosmarin (ikke nødvendig å finhakke) og et par gode dryss salt og pepper. Stek ved 200 grader i ca 30 minutter til potene er gyldene og møre. Server.
Tranebærsaus
Denne kan du godt lage dagen i forveien. Legg alle ingrediensene i en kjele. Kok opp, skru ned varmen og legg på lokk. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak deg til med mer sirup hvis du synes den ble for sur. Hell i en skål og avkjøl i minst en time.
Til dessert kan jeg anbefale mandarin-iskrem (herlig servert med sjokolade biscotti),bringebærkake med hvit og mørk sjokolade, sjokoladeterter (min favoritt!) eller ostekake med sitron og vanilje.