Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Grønnsakspai med tofu

Jeg tror egentlig pai er undervurdert. Man kan lage dessertpai, middagspai eller frokostpai slik som en grønnsakspai jeg har laget her! I denne paien har jeg derfor brukt tofu som en base og den gjør virkelig jobben som et egg ellers ville ha gjort. Det er noe med tofu som gjør at den ligner veldig på egg i eggerørekonsistens.

 

DSC_0037

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

Du trenger:

1 chiaegg (1 ss chia + 3 ss kaldt vann)
2,5 dl mandelmel
2,5 dl havregryn
1/2 ts fiberhusk
1 håndfull finhakket persille, evt 1 ts tørket
1 ts tørket oregano
Litt salt
1 ss smeltet kokosolje
1 dl vann

 500 g fast tofu
1 gul løk
4 stk vårløk
3 fedd hvitløk
250 g assortert sopp
1/2 paprika
1/2 pakke gressløk
40 g soltørkede tomater, strimlet
50 g spinat, ca to håndfuller
3 ss næringsgjær
1/2 ts svart salt (kan sløyfes)
Salt og pepper


Slik gjør du:  

Forvarm ovnen til 150 grader og smør en pai/quicheform(ca 22-25cm).

Bland sammen chiaegget og sett i kjøleskapet i ca 10 minutter til det har blitt en tykk masse. Bland sammen mandelmel, havregryn, fiberhusk, persille, oregano og salt. Rør så inn chiaegget, oljen og vannet. Tilsett mer vann om nødvendig, 1 ss av gangen. Røren skal være fast og litt klissete.

Press deigen ned i paiformen slik at den får en jevn overflate hele veien. Deigen kan gjerne være litt tykkere mot sideveggen enn i bunnen. Bak paiformen midt i ovenen i ca 10 minutter. Ha paien ut igjen og la den avkjøle seg mens du lager fyllet.

Press tofuen god mellom kjøkkenpapir så du får ut mest mulig væske. Ha tofuen over i en foodprocessor eller blender og kjør til den får en kremet konsistens. Sett til side.

Varm en stekepanne på medium varme. Kutt opp løk, vårløk og hvitløk og ha i pannen. Stek til løken er blitt blank. Kutt sopp i skiver og paprika i tynne strimler, ha i pannen og stek i ca 10 minutter til soppen har begynt å avgi væske. Ha så i finhakket gressløk, soltørkede tomater, spiant, næringsgjær og svart salt. Bland godt og la det steke til spinaten har falt sammen.

Fjern stekepannen fra varmen og ha så oppi tofuen. Bland det hele godt sammen og smak til med litt salt og pepper. Hell blandingen over i paiformen og bruk en slikkepott til å jevne ut overflaten.

Stek paien midt i ovnen(fortsatt 180grader) i ca 40-45 minutter. La paien avkjøle seg godt i minst 15 minutter før du begynner å skjære i den.

 Obs: For de av oss som har glutenintoleranse er denne paibunnen laget uten gluten. Dersom du er svært sensitiv bør du forsikre deg om at havren du kjøper er sertifisert glutenfri.

Ingrid Helene Jurs - klippet

Ingrid kombinerer sitt engasjement for dyrevelferd og interesse for matlaging og fotografi til å fremme et vegansk kosthold.