Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Enkel grønnsakscurry

En nydelig, varmende gryte med masse smak! Dette er en av mine favoritt middager, ikke bare fordi den smaker nydelig, men også fordi den er lettlagd og kan varieres ettersom hva du liker eller har lyst på. Currygryten serveres med ris, men for variasjon kan den også serveres med risnudler som kokes sammen med curryen.

Grønnsakene kan varieres etter det du har tilgjengelig eller hva du liker. Her bruker jeg mine favoritter i currygryten. Prøv gjerne også andre typer sopp (f.eks. shiitake), gul og grønn paprika, søtpotet (kokt på forhånd), erter, aubergine, squash, løk, blomkål, okra, minimais, etc. Bruk gjerne færre grønnsaker enn det jeg gjør her, det er helt opp til deg!

enkel grønnakscurry – Copy

Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)

Forberedelse
15 min
Tilberedning
20 min
Porsjoner
2

Ingredienser

1 gulrot
75 g aspargesbønner
Et kvart hode brokkoli
Ca. 8 sopp (jeg brukte østerssopp)
½ paprika
½ pose sukkererter

Curry saus

400 ml kokosmelk
2 ss rød curry paste
1 ss tamari eller soyasaus
Smak til med saft fra lime
Valgfritt: 1 ts karripulver
Valgfritt: 1 ss maizena + 2 ss vann

Fremgangsmåte

Skjær grønnsakende i passe store biter. Jeg liker å skjære de i ganske store biter, men dette velger du helt selv.

Ha deretter de oppskjærte grønnsakene i en stor gryte eller stekepanne (uten olje), og stek på middels til høy varme til grønnsakene er nesten møre (men ikke helt myke, da de skal kokes videre i sausen).

Tilsett kokosmelk, curry paste og tamari (evt. karripulver). La gryten stå på middels varme med lokk i 10 minutter. Om du ønsker en tykkere saus, bland sammen maizena og vann, og rør ut i sausen. La den deretter småkoke i et par minutter til.

Smak til med limesaft. Server med ris, litt koriander og en ekstra limeskive.

Notater

– Vanligvis tilsetter jeg 200 g tofu, for ekstra protein. Som regel har jeg i terninger av tofu rett i gryten, men stek den gjerne på forhånd for en litt hardere skorpe. Kikerter passer også fint i denne gryten, og da pleier jeg å ha i en boks med hermetiske kikerter. Ha tofu eller kikerter i samtidig som kokosmelken etc.

– For en litt tykkere saus liker jeg å ha i maizena. Om du ønsker en suppekonsistens på currygryten kan dette fint droppes.

– Jeg har valgt å servere min curry med hvit ris, men bruk gjerne brun ris for ekstra fiber eller quinoa som et enda sunnere alternativ. Et annet alternativ er å ha i risnudler sammen med sausen, slik at de myknes etter 10 minutters koking. Vær da oppmerksom på at gryten tykner ytterligere, og det er ikke nødvendig med maizena.

 

Marie

Marie holder på å ta mastergrad i ernæring og opptatt av sunn og helsefremmende mat. Hun blogger om vegansk mat for å vise at et kosthold helt uten animalske ingredienser er alt annet enn kjedelig.