Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Enkel asiatisk middag og marinert tofu

Det er en kjensgjerning at det beste resultatet på kjøkkenet skyldes ferske råvarer og mat laget fra grunnen av. Men som mange erfarer, så strekker ikke tiden alltid til, og både snarveier som ferdigmat og raske oppskrifter blir kjærkomment.  Denne middagen er veldig enkel og rask, og kan varieres på flere måter. Ikke se deg blind på oppskriften, bruk de grønnsakene du liker og eksperimenter gjerne med nye grønnsaker.

asiatisk-middag-580×395

Oppskrift og tekst: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com). Foto: Anna Lerheim Ask

Til 2 porsjoner:

1 løk
Olivenolje til steking
250 g sjampinjong
Salt og pepper
½ paprika
½ pakke sukkererter
1 liten squash
1 kopp spinatblader
1 glass Teryakisaus, Szechuansaus, thailandsk eller vietnamesisk
200 gram ris eller nudler

Andre velegnede grønnsaker er babymais, brokkoli, grønne bønner, gulrot, løk, vannkastanjer og bambusskudd.

Kok risen etter anvisningen på pakken. Skjær opp grønnsakene. Stek soppen godt i olje. Krydre med salt og pepper. Legg soppen til side på et fat. Stek så løken til den begynner å bli myk. Ha i paprika og squash og stek ytterligere 2 minutter. Tilsett sausen, rør rundt og la det stå og putre i 5 minutter. Ha i sukkererter og spinat og la det koke i ytterligere 2 minutter. Rør inn soppen rett før servering, eventuelt sett sopp-fatet på bordet som tilbehør.

Til 2 porsjoner:

½ pakke tofu uten smak
Olje til steking

Marinade

½ ts spisskummen
½ ts malt koriander
1 fedd hvitløk
½ dl soyasaus

Skjær tofuen i små terninger og stek dem i olje. Tilsett olje ved behov, pannen skal ikke bli ”tørr”. Pass på at du ikke har for mye tofu i stekepannen samtidig, slik at alle bitene blir stekt jevnt. Ha soyasaus, malt koriander, spisskummen og presset hvitløk i en bolle og bland godt sammen. Når tofuen er stekt slik at den har fått litt farge, legg den oppi marinaden. Stek det som er igjen av tofuen og ha også den i marinaden etterpå. Bland godt slik at alle bitene blir marinert. La det stå i ca 10 minutter, ta tofu-bitene opp av marinaden og stek dem igjen i ca 5 minutter.

En indisk variant

Bruk en indisk ferdigsaus med ris til. Egnede grønnsaker er blomkål, kokte poteter, søtpoteter, gulrot, løk, babymais etc. Tilsett kikerter fra boks i tillegg til grønnsakene når du blander med sausen. Retten smaker godt med nanbrød, mangochutney og mangopickles.

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.