Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Bakt aubergine med smørbønner

De fleste kjenner nok til auberginen som en ingrediens i ratatouille eller moussaka, men den er en veldig allsidig grønnsak som kan brukes til så mye mer. Både stekt, kokt, grillet på grillen eller bakt i ovnen. Med sitt svampaktige og tørre fruktkjøtt, egner den seg kjempegodt til å bakes i ovnen hvor den kan trekke til seg smaker fra krydder og andre ingredienser. Her har jeg brukt frisk timian som krydder, pluss litt salt og pepper. Jeg har også tilsatt en egenkomponert “ostesaus”. Sammen med tomatsaus med smørbønner, blir det en fullverdig rett!

dsc_00211

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

Du trenger:
2 auberginer
2 ss olivenolje
4 kvaster frisk timian
Salt og pepper

1 gul løk
2 fedd hvitløk
400 g hakkede tomater
450 g smørbønner

6 ss soyayoghurt
4 ss næringsgjær
1/2 dijonsennep
Salt og pepper

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 220 grader. Kutt hver aubergine i to på langs, uten å fjerne stilken. Bruk 1 ss olje til å pensle auberginene, strø over med bladene til 2 kvaster timian og ha på litt salt og pepper. Ha auberginene i en ildfastform og bak i ovnen i ca 30 minutter.

I mens auberginen bakes i ovnen, finhakk løk og hvitløk. Stek hvitløken og løken blank i en stekepanne med resten av oljen. Ha så i resten bladene fra timiankvastene, hakkede tomater, smørbønner og 2 dl vann. Kok opp og la det hele putre i ca 10 minutter.

Ta ut den ildfaste formen fra ovnen og bruk en skje til å fylle på med tomatsaus under og mellom auberginene. Bak i ovnen i enda 10-15 minutter. (Dersom du vil ha “ostesaus” til auberginen, følg neste steg før du baker den i ovnen).

Bland sammen soyayoghurt, næringsgjær, Dijonsennep og smak til med litt salt og pepper. Ha ca 1 ss med “ostesaus” på hver aubergindel og smør utover.

dsc_00211

Tips; mange kjøper krydderurter i potte fra matbutikken som, ihvertfall for min del, dør etter 1 ukes til. I tillegg viser de seg å være en flott bolig for de lumske bananfluene.. Jeg vil anbefale å oppsøke din nærmeste innvandrerbutikk og se etter krydderurter i “løsvekt”. Pakk “harde urter” (timian, rosmarin, merian) i et fuktet kjøkkenpapir og plastfolie i kjøleskapet og “myke urter” (koriander, persille, estragon) i et glass med vann i kjøleskapet. De vil vare i mye lengre tid og det koster dessuten mye mye mindre.

 

Ingrid Helene Jurs - klippet

Ingrid håper bloggen vil vise at det ikke er vanskelig eller ensformig med vegansk mat, og at hun har stor tro på at kunnskap og fristende bilder kan overbevise leserne til å velge bort kjøttet og andre animalske ingredienser.