Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Din handlekurv

Å legge om til et vegetarisk kosthold er enklere enn mange tror. Tenk bare på hvor mye som allerede er vegetarisk av det de fleste spiser. Du kan i tillegg erstatte omtrent alle animalske produkter med vegetariske varianter – de vi viser her er bare et utvalg, og det kommer nye produkter hele tiden.

grillmat

Belgfrukter – bønner, linser og kikerter

Det enkleste, billigste og sunneste alternativet til kjøtt er å erstatte det med ulike belgfrukter. Det finnes mange ulike varianter, feks. kidneybønner, sorte bønner, favabønner og mungbønner, røde, gule, brune og grønne linser, samt kikerter som fungerer som et fullgodt alternativ til kjøtt og egg. Disse belgfruktene har et høyt innhold av proteiner, jern og andre viktige vitaminer og mineraler. Linser er populært å bruke i supper og gryter, ulike bønner kan brukes i texmex-retter, pastaretter og salater, mens kikerter passer perfekt i indiske gryter, supper og arabisk mat. Prøv foreksempel å koke røde linser i tomatsausen eller å bruke kidney- og sorte bønner i fredagstacoen. Belgfruker finnes nå i et godt utvalg både på boks og tørket i de fleste dagligvarebutikker.

Burger, pølse og annen middagsmat

Her er mulighetene mange. Prøv Indiaburgere og Mexiburgere fra Nutana; Real jumbos og Tofu Dogs-pølser i brød, Oriental Mild burger, Veggie Cevapcici, Veggie Döner Kebab eller Bonanza Veggie Steak, alt fra Viana; soyakjøttdeig fra Hälsans Kök; Anamma soyafarse; Taifun grillpølser; Redwood Vegideli snitzler, grytebiter eller farse; Redwood Rashers baconskiver; falafel, tofu og seitan.

Flere vegetarprodukter smaker som tilsvarende kjøttprodukter, mens andre – som tofu og falaffel – bringer helt nye smaker inn på kjøkkenet. Mange slike produkter er basert på soya eller andre belg- vekster, eller kornbestanddeler. Det finnes også endel produkter som er ment å spises istedenfor kjøttprodukter, men som inneholder egg. NOAH jobber med vegetarprodusenter for å utvikle disse til hel-vegetariske produkter uten egg, slik at de blir tilgjengelige for enda flere (om eggindustrien se her). “Quorn” er en variant som er laget av sopp-protein og svært likt kjøtt på smak – foreløpig inneholder quornprodukter i Norge egg, men firmaet utvikler nå hel-vegetariske varer.

I tillegg til pølser, burgere, snitzler o.l. finnes også annen lettvint vegetarisk middagsmat fra flere produsenter – f.eks. supper fra MereMat og Suma, tacomix fra Texmex eller Chili Sin Carne fra GoGreen.

Påleggspølse og postei

Viana, Redwood Cheatin og flere andre produsenter har påleggspølser i ulike smaker. Det finnes også en rekke soyabaserte påleggsposteier fra flere produsenter. Smørepålegget Tartex er en klassiker laget av urtebasis, og smaker overraskende likt leverpostei – i det siste har Tartex-produsenten også kommet med flere nye posteivarianter. Streich er en posteiserie basert på solsikkekjerner, som kommer i mange ulike smaker.

Egg

Som eggerstatning i baking kan du bruke Organ No Egg. Det finnes et arsenal av søtsaker og kaker uten melk og egg – for eksempler se NOAHs oppskrifts-hefte “Vegetariske fristelser” s. 25-27. Som bindemiddel til f.eks. burgere, ovnsretter, etc. er det ofte egnet med f.eks. kikertmel, sojamel eller knuste og bløtlagte linfrø. Til frokost kan du prøve “scrambled tofu” i steden for omelett.

Ost

De fleste helsekostbutikker har noen oste-alternativer: Mozzarella eller Cheddar i skiver; smøreost i naturell, Herbs and Chives, Garlic and Herbs eller Oliven, alle fra Tofutti; Mozzarella, Gouda, Cheddar og en rekke andre fast- og smøreoster fra Sheese, Cheezly eller andre produsenter. De er ganske forskjellige på smak, så prøv flere og finn din favoritt.

Søtsaker, is og dessert 

En hel del søtsaker er vegetariske, for eksempel flere typer smågodt, mørk sjokolade og marsipan, og selvsagt alle typer nøtter og tørket frukt. Av salt-snacks er det meste vegetarisk. Flere helsekostbutikker har stort utvalg av vegetarisk søt-snacks.

Flere supermarkeder og helsekostbutikker fører iskrem fra Tofutti og TofuLine, som begge har ulike varianter av pinne- og kjeks-is. TofuLine har også boks-is som finnes i flere ulike smaker. Oatly har havre- is, som finnes i smakene vanilje, jordbær (også på pinne) og karamell. Det finnes flere vegetariske fruktsorbeter fra andre isprodusenter. Nøtteis fra Booja-Booja og Funky Fresh Foods får du kjøpt i enkelte butikker i Oslo.

Man får sjokoladepudding, vaniljepudding og vaniljesaus fra Alpro, GoGreen og Oatly. Ostekake fra Mamma Cucina finnes på flere helsekost- og Icabutikker.

Melk, smør, fløte og rømme

Det finnes et stadig større utvalg av soya-, ris- og havremelk. Noen velassorterte butikker har også mandel-, kokos-, quinoa- og maismelk – det er bare fantasien som setter grenser for hvilke korn- og nøtteslag man kan lage melk av… Prøv Alpro Soyamelk i naturell variant, tilsatt kalsium og B12 eller som sjokolademelk; havremelk fra Oatly og rismelk fra Ricedream i de samme smakene. Ica har fått sin egen variant av både soya- og havremelk – beriket med kalsium, B12, og D-vitamin. Synnøve Finden har lansert soyamelk i naturell og med sjokolade, også disse vitamin- og mineralberiket. Go Green har også varianter av ulike melkesmaker. Soyamelk er dessuten utmerket til bruk i kaffe latte eller cappuccino. De fleste moderne kaffebarer tilbyr i dag dette.

Margarin fra Nutana eller solsikkemargarin fra Münsterland er vegetariske margarinsorter som er mye brukt. Flere andre margarintyper er også uten melk. Kokosfett kan egne seg godt til steking, og hvis man vil satse på sunne, italienske matvaner, kan olivenolje med fordel brukes istedenfor både smør og margarin både på brød og til matlaging.

Som fløte har vi bl.a. Oatlys iMat, som egner seg veldig godt til sauser. Man finner også Alpro fløte til matlaging eller Soyatoo kremfløte og sprutekrem til desserter. Flere andre aktører kommer på banen med havre- og soyafløte – bl.a. Go Green og Ica. Risfløte, mandelfløte og andre varianter kan du også få kjøpt enkelte steder.

Sour Supreme melkefri rømme fra Tofutti får man tak i mange steder.

Yoghurt

Alpro Soya yoghurter smaker veldig godt og finnes i bl.a. naturell, blåbær, aprikos og jordbær. Det finnes også andre merker som Provamel og Sojade (som finnes i mange spennende smaker).