Hjemmelaget nugatti, eller nutella, lages av hasselnøtter som blendes til hasselnøttsmør, videre tilsatt dadler, kakaopulver, en klype salt og vann for en kremet konistens. Resultatet er et næringsrikt pålegg uten raffinert sukker, usunne herdete fettsyrer eller animalske produkter.
Oppskrift, tekst og bilder: Marie Vogt (Mynths.no)
Forberedelse
20 min
Tilberedning
10 min
Porsjoner
–
Ingredienser
250 g hasselnøtter, naturelle
6 små myke dadler
2-3 ss kakaopulver (smak til)
1 liten dæsj havsalt eller himalayasalt
Vann (se an mengden)
Fremgangsmåte
Rist hasselnøttene i en stekepanne til de er gyllenbrune eller i en langpanne på 200 grader i underkant av 10 minutter i stekeovnen. Se til at de ikke blir brent!
Ha deretter hasselnøttene i en food processor og kjør i 10-15 minutter til fettet slippes ut av hasselnøttene, som dermed blir hasselnøttsmør. Hasselnøttene vil legge seg opp etter kantene på food processoren, og du må stoppe maskinen og skrape det ned utallige ganger. Hasselnøttsmøret skal ha konsistens som peanøttsmør når det er ferdig.
Tilsett dadler, kakaopulver og en klype salt og kjør videre. Pålegget vil da få en tykkere konsistens. Tilsett vann, gradvis, til ønsket konsistens. Kjør et par minutter til du har et kremet og smøremykt pålegg. Vær oppmerksom på at pålegget tykner ytterligere i kjøleskapet.
Oppbevares i kjøleskap.
Notater
– 1 oppskrift gir et middels glass nutella (se bilde).
– Får du ikke tak i dadler? Bruk agavesirup eller kokossukker.
– Smak gjerne til med ekstra dadler, ettersom hvor søtt du vil ha pålegget.
Hasselnøttene ristes i en panne eller i ovnen for at fettet lettere skal slippes ut av nøttene. Rist de i en panne på middels varme til de mørkebrune i skallet eller i 10 minutter på 200 grader i ovnen.
Videre kjøres hasselnøttene til hasselnøttsmør. Vær oppmerksom på at dette tar tid! Hasselnøttene vil skyves oppover langs sidene av food processoren, og du må kontinuerlig stoppe og skrape det ned (opptil 10 ganger avhengig av maskinen du bruker). Etterhvert vil du se at den grove massen glinser, da slippes fettet ut. Kort tid etter vil du ha et glatt og mykt hasselnøttsmør! Den samme metoden brukes for å lage peanøttsmør, som de fleste sikkert er bedre kjent med. Deretter tilsettes dadler og kakao, og tilslutt litt vann for å gjøre den ekstra myk og kremet! Jeg anbefaler at du bruker små myke dadler, fremfor medjool dadler, som ofte er litt hardere.